El govern català no rebaixarà els preus universitaris

Una moció aprovada al Parlament instava al Departament d'Universitats i Recerca a rebaixar els preus un 30%


"En una situació de postcrisi no abaixaré un 30% les taxes a les famílies amb rendes de 200.000 o 300.000 euros a l'any". Amb aquestes paraules ha explicat,  el secretari d'Universitats i Investigació, Arcadi Navarro, la decisió del govern de no modificar a la baixa els preus universitaris de Catalunya, que es troben entre els més cars de l'estat espanyol. Navarro ha assegurat que les universitats catalanes ja tenen preus no lineals i que cada estudiant paga segons la renda que té.

El secretari d'Universitats i Recerca ha defensat que "no s'ha d'aplicar una baixa de preus lineals sinó seguint aquest model" implantat des del curs 2012-2013. Tot i això, Navarro considera que sí que hi ha d'haver una rebaixa de les tarifes en un futur. Aquesta "voluntat del Govern" es concretarà, segons el secretari, en "aprofundir i millorar el sistema actual de preus i beques" amb l'objectiu d'ampliar el nombre de beneficiaris, així com el volum dels ajuts. Segons Navarro, actualment més del 40% dels estudiants universitaris reben algun tipus de beca o ajut per estudiar.

Arcadi Navarro ha fet aquestes declaracions durant la compareixença a la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament en la qual també ha lamentat que la falta de pressupostos aprovats només hagi permès la congelació de peus. El secretari d'Universitats ha dit que amb l'aprovació dels nous pressupostos espera poder "anar més enllà" i superar "l'infrafinançament de les universitats, "un problema bàsic del nostre sistema", segons l'ha qualificat. El secretari també ha criticat els obstacles del govern espanyol per fer una política pròpia de preus i beques i ha recordat que "tot i tenir el 16% d’estudiants matriculats, a Catalunya no arribem al 10% de les beques salari quan, a més, el cost de la vida és superior”.

Navarro ha explicat que el 46,5 milions d'euros d'increment de la partida pressupostaria dedicada a universitats aniran a consolidar els 30 milions d'euros que, tot i no està pressupostats, s'acaben gastant de més cada curs. Les universitats podran disposar d'aquests diners al principi de cada curs. El pressupost també contempla "diners extra" per l'estabilització del personal docent i investigador, que podran recuperar la seva paga extra. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article