El 36% dels accidents de trànsit de 2015 van ser en l'entorn laboral

La Generalitat presenta la guia 'La seguretat en els desplaçaments per anar i tornar de la feina' per conscienciar i prevenir aquests accidents


"El 2015 un 36% dels accidents de trànsit van ser en l'entorn laboral i d'aquests un 75% van ser anant i tornant de la feina". Aquestes són les dades que ha destacat el conseller d'Interior, Jordi Jané, per presentar la guia 'La seguretat en els desplaçaments per anar i tornar de la feina' que ha elaborat el seu departament i el de Benestar. La guia forma part del Marc Estratègic Català de Seguretat i Salut Laboral, una sèrie d’activitats enfocades a la promoció, divulgació i elaboració d'eines de gestió per la millora de la seguretat i salut relacionades amb el trànsit.

Entre els anys 2009 i 2015 hi va haver un total de 721.641 accidents de treball dels quals 105.766 van ser desplaçaments d'anada i tornada de la feina (un 15% del total). Del total d'accidents que es van produir durant els desplaçaments i que van requerir una baixa el 59,92% (105.766) van ser accidents de trànsit. Pel que fa als accidents amb víctimes mortals, durant el període 2009-2015 hi va haver un total de 713 víctimes mortals per motius relacionats amb la feina, 221 de les quals van ser víctimes mortals en accident  en anar o tornar de la feina.

Durant el 2015 els accidents de trànsit laboral van representar el 12,7% del total d’accidents de treball i un 36,8% del total d’accidents de trànsit. "Els desplaçaments, tot i que s’han convertit en un element indispensable en l’entorn laboral, introduint unes inqüestionables avantatges, també s’ha convertit en una xacra pel que fa la sinistralitat", ha dit la consellera de Benestar, Dolors Bassa que ha remarcat que calen "urgentment infraestructures coherents i transport públic intensiu a l'alçada de les necessitats del país".

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha parlat d'interpel·lar les empreses "empreses perquè facin plans de mobilitat per als seus treballadors que fomentin l'ús del transport públic, jornades que redueixin el nombre de desplaçaments i promoguin també la conciliació laboral". Ambdós consellers han estat a la presentació de la guia 'La seguretat en els desplaçaments per anar i tornar de la feina', un document que pretén sensibilitzar i prevenir els accidents de trànsit i que conté un seguit de mesures adreçades a reduir l'accidentabilitat en desplaçaments de trànsit per anar i tornar de la feina.

La guia està destinada principalment a les empreses i als seus interlocutors: les persones que treballen i els tècnics de prevenció. El document, de 75 pàgines, inclou les dades d'accidentalitat i mobilitat actuals, un aproximació al marc normatiu, diferents plans específics de prevenció, principals factors de risc a tenir en compte i suggerències de mesures que poden aplicar les empreses en els desplaçaments. Ambdós consellers han demanat que la seguretat viària sigui un dels elements de la "gestió empresarial" i contribueixi a la "competitivtat així com a la salut dels treballadors".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article