Barcelona modifica l'ordenança per eliminar l'oligopoli actual dels serveis funeraris

El text aprovat elimina l'obligatorietat de les empreses operadores a disposar de tanatori per oferir serveis, cosa que facilitarà la competència al sector


L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat modificar les Ordenances de Serveis Funeraris i de Cementiris, d'una banda per adaptar-les a la normativa vigent i, de l'altra, per "facilitar la competència i eliminar l’oligopoli de facto que existeix actualment", segons informa el consistori. Per facilitar l'accés al mercat de nous operadors, el govern municipal ha eliminat "els requisits desproporcionats que contempla l'ordenança actual" i ha inclòs també subvencions de beneficència per aquelles persones que no puguin pagar els serveis.

Una de les mesures que contempla la nova ordenança per tal de facilitar la competència és l'eliminació de l'obligatorietat de tenir un tanatori per concórrer al mercat. Fins ara, la normativa legislava no només sobre l'edifici sinó també sobre un número determinat de sales de vetlla, de dependències d’atenció al públic, local per a vehicles i estacionament, magatzem amb una capacitat determinada etc. La idea és que els diversos serveis funeraris es disgreguin i això faciliti que més empreses puguin optar a les ofertes. Tot i així, tots aquells operadors que vulguin establir-se a la ciutat continuaran necessitant l’autorització municipal.

Les modificacions de l'ordenança també contemplen millorar l'accés als serveis funeraris per part de la ciutadania amb pocs recursos. Hi haurà serveis subvencionats i de beneficència per aquest col·lectiu. Per accedir a les ajudes es requerirà un informe de Serveis Socials que acrediti que no disposen de mitjans propis per fer-se càrrec de les despeses del servei. L'ordenança obligarà a les empreses a informar sempre de les prestacions gratuïtes i bonificades que oferirà l'Ajuntament i les condicions necessàries per obtenir les ajudes.

El nou text aprovat també reforça "el dret a la informació, la transparència i la llibertat d’elecció" cap als usuaris i "el deure d'informació" per part de les empreses funeràries de preus i serveis. Aquesta informació també s'haurà de donar, de forma regular i actualitzada, a l'Ajuntament perquè aquest òrgan pugui informar de les condicions als usuaris que li ho reclamin.

L'Ajuntament també ha regulat l'Ordenança de Cementiris que tracta, entre altres qüestions, sobre l'enterrament de difunts i la cremació, l’ordenació urbanística dels cementiris i la construcció de sepultures o la transmissió del dret funerari. El nou text admetrà noves realitats socials de famílies com ara la "d'unió estable de parella" o que un persona propera pugui signar la declaració responsable necessària per a la cremació del difunt. També es reforçarà els drets religiosos garantint "el dret a l’enterrament dels membres de les diverses comunitats religioses".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article