El protocol contra la pobresa energètica queda suspès cautelarment per un recurs d'Endesa

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona accepta la petició de l’elèctrica i deixa en suspens l'obligatorietat que les empreses comuniquin els talls


El jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona hasuspès cautelarment el protocol contra la pobresa energètica que desenvolupava part de la llei 24/2015 contra la pobresa energètica. La companyia elèctrica Endesa va reclamar al jutjat que suspengués el protocol perquè desenvolupava articles de la llei suspesos pel Tribunal Constitucional (TC).

El protocol, creat per l’Agència Catalana de Consum, servia perquè les administracions poguessin exigir a les empreses d’energia que no tallessin el subministrament a persones que no ho podien pagar. La Generalitat havia imposat 18 multes de 10.001 euros a companyies d'electricitat i gas. Però aquest protocol no el va aprovar la Generalitat ni es va publicar al DOGC i, segons Endesa, desenvolupa part dels articles suspesos pel TC. Així, tot i que l'article 6 de la llei no ha estat suspès i obliga les subministradores a avisar els serveis socials abans de tallar el servei, el protocol prohibeix directament tallar el subministrament.

Segons el magistrat, el protocol "aporta moltes més ombres que llums" i "suposa un trencament del principi constitucional de seguretat jurídica", perquè obliga les companyies més enllà del que estableix la mateixa llei. El jutge també recorda que el TC va anul·lar articles del Codi de Consum de Catalunya que també preveien, entre altres supòsits, impedir el tall de subministrament els mesos d'hivern.

En qualsevol cas, el jutge considera que el protocol s’ha de suspendre cautelarment mentre s’estudia el fons del recurs d’Endesa per no causar perjudicis a les empreses o als clients que sí que paguen, i per no provocar desigualtats en el tracte amb la resta de ciutadans.També considera que si es mantingués, com que són les empreses subministradores les que s'han de fer càrrec d'una part dels imports pendents de pagament, "la resta d'usuaris, inclosos els de fora de Catalunya, poden veure incrementades les seves factures".

Aquest mateix protocol, però, ja havia estat recorregut en un altre jutjat contenciós administratiu de Barcelona, en aquest cas el número 13, que va dictaminar justament el contrari que ara diu aquest nou jutge. En aquell cas, la patronal de les companyies elèctriques -Unesa- va veure com es va decidir mantenir el protocol vigent mentre es dirimeix el fons de la qüestió.

Per la seva banda, la Taula de Tercer Sector ha lamentat el recurs presentat per la companyia elèctrica: "Endesa no té escrúpols presentant un recurs d’aquestes característiques davant la justícia", ha assegurat en un comunicat. L'associació ha considerat que la llei "és molt clara i vigent i l’article 6 obliga a les subministradores a avisar els serveis socials abans de tallar el servei a qualsevol persona o família en situació vulnerable". Ara bé, l’agrupació d’entitats també considera que "el Govern ha de fer les coses ben fetes i aprovar d’una vegada el Reglament que blindi la Llei. El govern té obligació de garantir drets i és la seva responsabilitat. No pot ser que els advocats d’Endesa se’n surtin més que els de la Generalitat", ha sentenciat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article