Les persones amb discapacitat auditiva i visual podran casar-se sense autorització mèdica

El govern espanyol revoca l'obligació que apareixia a una Llei que modificava el Codi Civil i que va ser publicada al BOE al juliol de 2015


El Ministeri de Justícia ha desmentit que les persones que tinguin discapacitat visual o auditiva hagin de presentar un certificat mèdic per poder casar-se. La mesura va aparèixer publicada al BOE del juliol de 2015 i modificava l'article 56 del Codi Civil. La mesura va posar el crit al cel de les entitats socials que ja han demanat la supressió d'aquesta mesura i exigit la garantia que ningú sigui exclòs del dret de contraure matrimoni per la seva diversitat funcional.

L'article en qüestió diu que "si algun dels contraents estigués afectat per deficiències mentals, intel·lectuals o sensorials, s'exigirà dictamen mèdic sobre la seva aptitud per prestar el consentiment". Si no es fa una revocació formal, el text entrarà en vigor el mes de juny de 2017. Les entitats socials han denunciat el text d'aquest article perquè és contrari a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquest organisme destaca que totes les persones són iguals davant la llei i insta als països que han ratificat la Convenció - Espanya ho va fer el 1998- a adoptar mesures efectives i pertinents per posar fi a la discriminació contra les persones amb diversitat funcional.

Les entitats que treballen per a les persones amb discapacitat, encapçalades pel CERMI (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) a nivel estatal i pel COCARMI a Catalunya, han redactat un text alternatiu en el qual demanen que si la persona amb diversitat funcional necessita suport per prendre decisions no puguin ser excloses del dret a contreure matrimoni per aquest motiu. Al contrari: subratllen que és l'obligació d'autoritats i funcionaris intervenir en aquests procediments i oferir els suports necessaris per la formació i l'emissió del seu consentiment.

Per canviar el Codi Civil on hi figura aquest article cal presentar una resolució urgent que afectarà registradors i notaris. La resolució tindrà forma de circular de la Direcció General dels Registres i  del Notariat, per tal de fer una aplicació "restrictiva, excepcional i limitada" de la llei vigent a partir del 30 de juny, de manera que només pugui aplicar- se "si algun dels contraents estigués afectat per deficiències o anomalies  psíquiques". El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha avançat que emetrà una instrucció que aclareixi que les persones amb discapacitat visual o auditiva no hauran de presentar un certificat mèdic per casar-se.

Diversos representants de col·lectius afectats han atribuït el redactat a "un error" perquè es va copiar i pegar el paràgraf d'una llei preconstitucional, segons recull La Vanguardia. Les entitats no se'n van donar compte perquè es va incloure en una esmena al Senat de la qual no va tenir coneixement. La frase es va detectar fa uns deu mesos, just en ple període electoral, quan les negociacions per formar govern - i, per tant, tenir un interlocutor vàlid- estaven encallades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article