La fiscalia notificarà a la Generalitat quan investigui casos d’abusos sexuals

El govern prepara un nou protocol de prevenció i posa el focus en la prevenció


Després dels diversos escàndols d’abusos sexuals que durant anys van tenir lloc a diferents centres dels Maristes de Barcelona i l’àrea metropolitana, la Generalitat i la fiscalia superior s’han posat les piles per prevenir aquests casos i també per coordinar els diferents departaments implicats molt abans de la sentència ferma.

Així, el Departament d’Ensenyament i la fiscalia superior de Catalunya han aprovat millorar els protocols d’intervenció d’un possible cas d’abús a menors encara que aquests no tinguin lloc en centres de menors. Quan l’acord tiri endavant el ministeri públic notificarà, abans que hi hagi sentència i sempre que el cas sigui molt evident, quan s’estigui incoant una causa per aquest suposat delicte. D’aquesta manera, la Generalitat podrà prendre mesures cautelars contra la persona si ho considera oportú.

“Si el cas no es detecta en un centre i va directe al jutjat, ara no el coneixem  fins que hi ha sentència”, havia dit la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. Fins ara només es podia apartar la persona durant 3 mesos de manera cautelar a l’espera de sentència judicial, cosa que creava indefensió per a les víctimes. Les millores previstes també faran que en els “casos flagrants” fins i tot es podrà impedir el contacte entre el possible agressor i la víctima més enllà del centre educatiu.

Nou protocol de prevenció d’abusos sexuals

Des de principis d’any, quan van esclatar a la llum pública els diversos casos dels Maristes el Departament d’Ensenyament i el d’Afers Socials i Famílies van començar conjuntament a treballar un nou protocol d’abusos sexuals als centres. La nova guia focalitza sobretot la prevenció dels casos i contempla més mesures perquè els docents detectin el cas, tallers “d’educació emocional” per als menors per negar-se a conductes de risc i més coordinació entre departaments davant la detecció d’un cas.

El Cas Maristes, al Parlament Europeu

La principal institució europea ha obert una investigació sobre l'anomenat 'Cas Maristes'. Ho ha fet a instàncies d'una petició que va presentar el pare d'una de les víctimes, Manuel Barbero, que acusa la institució religiosa d'ocultació dels fets i a la Generalitat i el govern espanyol d'inacció i vulneració dels drets dels menors recollits en les directives europees. El text que ha presentat Barbero detalla que el seu fill no ha estat l'únic que ha patit abusos i comptabilitza fins a 21 agressors, 50 víctimes d'abusos i 35 vexades i maltractades. Barbero demana a Europa que exigexi explicacions a les institucions sobre els procediments que s'han seguit i també proposa un registre europeu de pederastes

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article