Alerten de la vulnerabilitat de les dones en el sistema penitenciari

És una de les advertències de l’informe anual de l’Equip de Treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura


L'Equip de Treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) del Síndic de Greuges ha presentat aquest dimecres, 28 de desembre, el seu informe anual de 2016 en què ha analitzat, per sisè any consecutiu, la prevenció i detecció que es fa de la tortura a Catalunya d'acord amb el protocol de l'ONU.

La situació de la població femenina reclusa és una de les dades més rellevants de l’informe de l’MCPT. A partir d’entrevistes fetes a dones de diferents centres penitenciaris l’equip de treball ha determinat que hi ha situacions habituals en què les dones, pel fet de ser-ho, “es troben en una situació d’una vulnerabilitat especial”. El Síndic demana crear i aplicar mesures que tinguin una perspectiva de gènere per atendre les necessitats específiques d’aquest col·lectiu.

Càrregues familiars, violència de gènere i salut mental

La població reclusa femenina representa un 7% del total d’encarcerats. La major part d’elles estan empresonades per tràfic de drogues, un delicte que pot comportar llargues penes de presó. A diferència dels homes, moltes d’elles continuen atenent responsabilitats familiars fet que no es “degudament considerat” per les polítiques penitenciàries, segons denuncia l’MCPT. Entre les mesures a aplicar hi ha, per exemple, la de recloure-les en centres prop de la seva casa, cosa que ara mateix no s’està produint pels pocs centres – només 5- que hi ha per elles.

Segons un estudi de 2005 de la Fundació SURT ( Violencia  contra   mujeres.  Análisis   en   la   población  penitenciaria  femenina),  un  88,4%  de  les  dones  preses  a  Catalunya  ha  sofert  algun tipus de violència de gènere al llarg  de  la  seva  vida.  Quasi  el  70%  ha  sofert  violència  sexual. El Síndic demana que s’apliqui degudament les Regles de Bangkok i sigui una metgessa qui atengui mèdicament aquestes dones.

L’informe de l’MCPT també té en compte que algunes de les dones recluses tenen problemes de salut mental. Les dones encarcerades que presenten trastorns de la personalitat (un 30%) acostumen a tenir més problemes d’adaptació a les normes de la institució i, en conseqüència,  sovint les vulneren. L’equip de treball constata que no hi ha programes de tractament especialitzat per a elles cosa que fa que els problemes d’adaptació s’incrementin.

Incorporar una nova perspectiva de gènere

Davant els diferents incompliments i problemes per a la població femenina reclusa, el Síndic ha demanat incorporar la perspectiva de gènere a la política penitenciària de Catalunya i a la feina dels òrgans directius dels centres penitenciaris. El primer pas per fer-ho, diu l’MCPT, és recollir dades estadístiques específiques sobre el nombre, el context social, la situació penitenciària, etc.

Les mesures disciplinàries en centres d'internament d'infants i adolescents, excessives

L’informe s’ha redactat després d’haver visitat 50 centres penitenciaris de Catalunya entre presons, centres geriàtrics, de salut mental infantils i també unitats penitenciàries dels Mossos i comissaries de la Policia Nacional. El Síndic també ha detectat mancances o inadequacions en les mesures disciplinàries als centres d'internament per a infants i joves, tant per la manca de garanties i desconeixement per part dels interns del règim sancionador com per la inadequació de les sancions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article