Artistes berguedanes pinten murals a l’espai públic per visibilitzar l’aïllament social que pateixen les persones grans

L’acció s’emmarca dins el projecte ‘Companyies’, que l’Ajuntament de Berga va posar en marxa el 2014 i té per objectiu lluitar contra aquesta situació a través del voluntariat local


Diverses artistes del Berguedà han començat a pintar grans murals en diferents indrets del nucli antic de la capital amb l’objectiu de donar visibilitat a la problemàtica de l’aïllament social de les persones grans. L’acció s’emmarca dins del projecte ‘Companyies’, que l’Ajuntament de Berga va posar en marxa el 2014 i que té per objectiu lluitar contra l’aïllament social de la gent gran a través del voluntariat local.

Ara ‘Companyies’ s’ha transformat en ‘Companyies al carrer’, una eina que vol esdevenir un espai de confluencia i diàleg entre el col·lectiu artístic local, els agents socials i la gent gran.

Així doncs, al llarg d’aquesta setmana tres artistes de la comarca pintaran els murals després d’haver pogut conversar i conèixer de primera mà la vida dels ancians que han abandonat el carrer com a espai de socialització a conseqüència de la seva pèrdua d’autonomia. Les berguedanes Marta Parera, Elsa Guerra i Iris Hinojosa faran, de manera desinteressada, murals que il·lustraran les experiències compartides amb les persones entrevistades. Es tracta d’unes intervencions que es faran amb la voluntat també de dignificar l’espai públic amb aquestes actuacions artístiques en zones especialment degradades.

En la mateixa línia, també es busca implicar el col·lectiu d’artistes locals en la lluita contra l’aïllament de les persones grans, donar visibilitat a aquest col·lectiu mitjançant nous formats d’intervenció, transcendir l’àmbit domèstic com a marc de transmissió de coneixements de la gent gran, resituar-lo a l’espai públic i vetllar per sumar nous voluntaris al projecte per incrementar els beneficiaris directes d’aquest.

A dia d’avui el programa compta amb deu beneficiaris majors de 75 anys, tot i que la regidora d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Berga, Anna Alsina, ha explicat que des del consistori treballen per ampliar el programa a d’altres col·lectius vulnerables.

“Ara mateix podem dir que és un projecte en clau molt femenina ja que la majoria de persones grans amb les quals s’està treballant són dones i per aquest motiu s’han escollit també il·lustradores femenines però la idea és que el projecte segueixi creixent i per tant, augmenti també la diversitat”, detalla Alsina.

Per dur a terme aquesta intervenció s’ha comptat també amb la col·laboració de les empreses locals Pintures Peralba, Pintures Hermosilla i Pintors Pep i Lluc, que han cedit el material de manera gratuïta. El primer dels murals es podrà veure a la cantonada del carrer Bon Repòs amb plaça de Sant Pere, en què l’Elsa Guerra ha volgut plasmar-hi “el fet que no importa el pas del temps si es manté l’essència d’una mateixa”, detalla.

Actualment el projecte compta amb la col·laboració de la Creu Roja (gestió del voluntariat), la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (edició setmanal del butlletí de notícies ‘Companyies’) i l’Institut d’Ensenyament Secundari Guillem de Berguedà (participació d’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència en el projecte Companyies).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article