El Síndic demana que es derogui la llei que permet al govern beneficiar-se de les pensions dels infants tutelats

Considera que aquesta pràctica es contradiu amb el fet que sigui un servei “gratuït”


El Síndic de Greuges de Catalunya ha traslladat a tots els grups polítics del Parlament la necessitat que aprovin la nova proposició de llei sobre el cobrament de les pensions dels infants tutelats. El projecte de llei, recentment admès a tràmit per ser debatut a la cambra, estableix la derogació de la normativa que actualment permet a la DGAIA quedar-se amb les quantitats que corresponen legalment als infants i joves menors de divuit anys en concepte de prestació d’orfenesa i prestació per fill a càrrec.

Rafael Ribó creu que aquesta situació incompleix el marc normatiu vigent i defensa que aquestes pensions i prestacions corresponen als infants tutelats. Segons el Síndic, la decisió de quedar-se amb aquests diners en concepte de despeses derivades es contradiu amb el fet que sigui un servei que la Cartera de serveis socials defineix com a “gratuït”, i en el qual els joves “no han de contribuir al manteniment del cost del servei”.

Fins ara, s’han rebut una vintena de queixes d’infants i joves ex-tutelats, ha expressat el Síndic, com també d’entitats que agrupen famílies acollidores, a qui no es va abonar les pensions i prestacions meritades per la Seguretat Social.

Les primeres es remunten al 2010 amb l’entrada en vigor de la Llei d’infància, que permetia a la DGAIA quedar-se amb aquests imports per cobrir cost de l’atenció als joves. Fins llavors, la DGAIA tramitava les pensions i prestacions, les acumulava i les entregava posteriorment als joves quan finalitzaven la situació de desemparament o bé assolien la majoria d’edat.

El desembre de 2012 el Síndic ja va emetre una resolució relativa a aquest assumpte i va suggerir al Departament de Benestar Social i Família que deixés sense efecte la  Instrucció aprovada. Segons el Síndic, el Departament de Benestar Social i Família va informar que no podia deixar sense efecte la Instrucció perquè l’únic que fa és clarificar el circuit de gestió de les prestacions i pensions de què són beneficiaris els menors.

Ara, Rafael Ribó ha demanat als grups polítics que aprofitin l’admissió a tràmit d’aquesta proposició per ‘blindar’ els drets dels infants tutelats i evitar que hi hagi marge de maniobra per a interpretacions que no sigui la de guardar aquests diners per quan els mateixos infants siguin majors d’edat i deixin d’estar sota la tutela de l’administració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Diego M.
1.
Que le van a hacer caso al Sindic??? Ojalá!. Lo que también le deberían de prestar atención a los informes sobre torturas en diferentes centros a los que envian chicos de la DGAIA como FONT FREGONA, en los que se realizan prácticas abusivas y de tortura sistemática a los residentes, y en donde existen más denuncias por parte de educadores que por parte de los propios residentes. Es un abuso consentido por la Generalitat pero ahí siguen... dando palos y poniendo castigos denigrantes a los chicos y jóvenes que van a parar ahí.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article