El Govern tira endavant el projecte de llei per la igualtat de tracte i la no discriminació

La norma preveu multes de fins a 5.700 euros i inclou la creació d'un òrgan independent que vetllarà per les víctimes


El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el Projecte de llei per a la igualtat de tracte i no discriminació. La norma pretén lluitar contra qualsevol discriminació de les persones per raó de religió, discapacitat, edat, origen racial i ètnic, sexe i orientació sexual; i inclourà sancions de fins a 5.700 euros.

Tanmateix, com a novetat, la norma estableix la creació d’un òrgan independent que vetllarà per les víctimes i per determinar el règim de les sancions.

Al text, aprovat a finals de la legislatura de 2015, li mancava el consens de les entitats i és per això que va comptar amb un procés públic de participació l’any passat. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat l’aprovació de la norma avui i ha explicat que s’ha consensuat en 21 trobades amb entitats i el món jurídic. Bassa ha dit que es tracta d’una llei "pionera" i de "tolerància zero" davant qualsevol tipus de discriminació. Tanmateix ha destacat que es tracta “d’un pas més” per posar remei a la situació actual. El Tribunal Constitucional va suspendre parcialment la Llei dels drets LGTBI i la d’igualtat entre dones i homes l’octubre de l’any passat. 

La consellera ha assegurat  també que és una llei important perquè regula la no-discriminació en molts àmbits, com en "el treball i les relacions laborals, les administracions públiques, l'educació, la protecció social, la sanitat, els mitjans de comunicació i el món associatiu". És una norma, ha dit, "integral i transversal”. 

Un òrgan independent vetllarà per les víctimes

El projecte, que entrarà per la via d’urgència al Parlament, estableix els principis bàsics d’actuació dels poders públics per perseguir la discriminació i inclou la creació d’un òrgan que vetllarà per les víctimes i serà l’encarregat de determinar el règim de sancions, que poden anar de lleus a molt greus. Les multes poden arribar als 5.700 euros. 

Les sancions es regularan per l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) -que per al 2015 era de 570 euros mensuals- i variaran segons la seva gravetat. Així, les infraccions molt greus se sancionaràn amb una multa d'una quantia equivalent a l’import de renda de suficiència de Catalunya (570 euros al mes) i durant un un període màxim de 10 mesos.

Les sancions les decidirà l’òrgan encarregat de controlar el compliment d’aquesta llei. Això permetrà posar multes en molts àmbits com les permeses per la Llei dels drets LGBTI. Bassa ha recordat que es va fer una primera sanció per tracte homòfob de 300 euros. Aquest òrgan podrà iniciar els procediments d’ofici o a instàncies de tercers, sempre i quan la discriminació no tingui caràcter penal. En aquest cas seria la justícia la que hauria d’actuar. El Govern preveu treballar mà a mà amb la fiscalia en matèria de discriminació.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article