La Fedaia demana avançar cap a un model d'atenció comunitaria per als infants tutelats

La federació n'ha parlat aquest dimarts en una jornada on s'ha analitzat els actuals models d'atenció a la infància a Catalunya, Espanya i Europa


'Canvi de model en l'atenció a la infància en risc: Transició d'un model d'atenció institucional a un model comunitari'. Amb aquest eloqüent títol la Fedaia, la federació d'entitats catalanes que atenen infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social, ha convocat a professionals i tècnics a reflexionar sobre l'actual model institucionalitzat d'atenció a la infància i les possibilitats futures d'implementar un model més comunitari en el marc el primer setmanari Tribuna Fedaia que ha tingut lloc avui al Palau Macaya.

La necessitat d'avançar cap a un model més comunitari ha estat un element compartit per tots els ponents. El director de la DGAIA, Ricard Calvo, ha assegurat que "el sistema ha de canviar perquè els centres no siguin institucions tancades" i ha assegurat que la intenció del govern es treballar per augmentar la protecció de l'administració cap als infants però cada cop menys en centres residencials. Calvo ha subratllat la importància de l'activitat preventiva en el territori, en especial coordinació amb ens locals i entitats i ha avançat que el seu departament analitzarà tots els centres de menors per assegurar-se que amb les ratios actuals els menors poden rebre un bon tractament individualitzat en la mesura del possible.

Precisament la coordinació ha estat un altre dels punts clau del debat. Tal com ha destacat la presidenta de la Fedaia, Conxi Martínez, "els infants necessiten també el suport de la societat per normalitzar les seves vides" i una bona manera d'encaminar el model cap aquí és donar a conèixer la feina que es fa als centres residencials actualment. "La majoria de la població no coneix la feina que es desenvolupa en aquests serveis", ha dit Martínez que considera clau "obrir les portes de les institucions a la comunitat". La presidenta de la Fedaia ha destacat que diferent directrius i recomanacions de la Comissió Europea ja demanen que s'obri camí en aquest sentit.

David Astiz i Cristina Ojangure, membres de la Federació Internacional de Comunitats Educatives, i Inma Pérez, cap de l'Assessoria Jurídica del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, han parlat de l'evolució els últims 20 anys de l'atenció de la infància en risc a Espanya i Catalunya respectivament. Tots tres han subratllat que, tot i que s'han implementat moltes mesures a nivell legislatiu per protegir aquest col·lectiu, encara hi ha molts reptes pendents especialment pel que fa a l'aplicació de "mesures dinàmiques" que s'adaptin a les necessitats de cada menor. Pérez ha destacat la importància que el menor tingui un "vincle constant i contenidor" per la seva evolució i ha demanat treballar perquè els centres puguin oferir aquest suport als infants.

L'experiència europea en l'àmbit comunitari

La voluntat de treballar de forma més individual amb els infants per conèixer millor les seves necessitats i tractar-les específicament és un dels reptes que s'ha marcat Eurochild amb la campanya 'Opening doors for Europe's children', a la qual s'ha adherit la Fedaia. L'objectiu de la campanya és "reduir el nombre d'infants tutelats que viuen en centres", com ha explicat la representat de l'entitat, Katerina Nanou, al seminari. Aquesta "desinstitucionalització" no vol dir que els menors deixen d'estar tutelats per l'Administració sinó que aquesta tutela no és fa en centres sinó que es dóna suport a les famílies en primera instància per cuidar el menor o es creen centres amb menys ratio perquè el model de cura sigui més proper a una família.

Nanou ha explicat que a Europa hi ha 500.000 infants tutelats i que la situació de molts d'ells "no és compatible amb les drets establerts per la Convenció dels Drets dels Infants". La representant de Eurochild ha volgut deixar clar que la desinstitucionalització és un "procés complex" que requereix "la reforma del sistema" i sobretot "la participació de tota la comunitat", ja que és un model d'atenció comunitaria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article