Només 4 dels 10 projectes més subvencionats a Barcelona són d'associacions

El Consell d'Associacions de Barcelona demana 'acabar amb les subvencions a empreses privades' i destinar-les 'a projectes associatius del barri'


El Consell d'Associacions de Barcelona (CAB) i la Fundació Ferrer i Guàrdia han analitzat la justificació de subvencions 2015 i la convocatòria de 2016 de l'Ajuntament de Barcelona i han detectat "un greuge comparatiu" entre empreses i associacions perquè d'entre els 10 projectes més subvencionats "6 són projectes d’empreses, mentre que només 4 són d’associacions", segons el diagnosi que han publicat de les subvencions per a projectes, activitats i serveis de del consistori el 2016.

Gairebé 3 milions a empreses amb ànim de lucre

Segons l'informe, l'ajuda amb un import més elevat (400.000 euros) s'ha atorgat a una empresa, malgrat "que es dóna per suposat que les subvencions estan adreçades a les entitats sense ànim de lucre". De fet, de les 30 subvencions de més de 50.000 euros, 13 (43%) són empreses. Les organitzacions empresarials són les que se n'enduen 6 de les 10 més elevades. A més, de les 10 subvencions amb un import més elevat han rebut un 89% de la quantitat sol·licitada, quan la mitjana és del 50%. Entre els projectes més cars hi ha l'Extreme Barcelona 2016, de l'empresa Seven Marketing on Sport & Leisure, el Primavera Sound de l'empresa Primavera Sound SL o el concurs de salts internacionals CSICO Barcelona de la Fundació Real Club de Polo de Barcelona.

Tot i representar el 5,5% de les sol·licituds aprovades, les empreses reben el 17% de l'import total subvencionat (2.926.846,46€). Cal tenir en compte, però, que més enllà dels grans pressupostos les entitats tenen una taxa d'aprovació de projectes més elevada que les empreses (75% versus 63%). Les associacions, representant un total del 92,4% de les sol·licituds, han rebut un 80,9% de l’import total (13.899.911,98€). Davant les xifres, el Consell d'Associacions de Barcelona ha demanat "acabar amb les subvencions a empreses privades" que ja tenen "altres canals". "Manifestem el nostre desacord en què gairebé 3 milions d’euros que haurien d’anar destinats a projectes associatius vagin destinats a organitzacions amb ànim de lucre", s'han queixat des del CAB.

Els projectes de districte han perdut pes

L'informe també constata que els projectes que es focalitzen en els districtes han perdut pes a favor dels projectes globals de ciutat. La mitjana de subvencions atorgades a l'àmbit de ciutat ha estat de 5.468€ i al districte 1.787€, per la qual cosa només 22 de cada 100 euros van destinats al districte. El CAB demana "invertir aquesta tendència" perquè considera que l'arrelament associatiu als barris i districtes s'ha de tenir en compte i fomentar "com es mereix". De fet, una de les demanden que fan les associacions a l'Ajuntament és que "es doti de mecanismes per conèixer la realitat associativa de la ciutat" i pugui adaptar de forma contínua la convocatòria de subvencions a aquesta realitat.

El CAB demana també de poder presentar "projectes plurianuals" i "incrementar la partida destinada a subvencions, sobretot a nivell de districte, a entitats i associacions sense ànim de lucre". D'aquestes, demana diferenciar les ajudes específiques dels convenis i aposta perquè aquest segons siguin de "suport general de l'entitat, en reconeixement de la tasca que realitza". Finalment, considera que cal que els criteris de valoració siguin més t"transparents" i enfocats a "l'acció i l'impacte general de l'entitat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article