12 llimones per aprendre a identificar 12 símptomes del càncer de mama

"Coneix les teves llimones" és una campanya internacional que pretén ensenyar a detectar el càncer de mama


12 llimones representant els 12 senyals que ens alerten i ajuden a detectar el càncer de mama. La imatge s’ha fet viral a les xarxes pel seu valor educatiu. La infografia, que substitueix els pits femenins per llimones, mostra de forma gràfica alguns dels símptomes de la malaltia. L’ha llançat el web Worldwide Breast Cancer i Corrine Ellsworth Beaumont és la dissenyadora darrera la composició.

Tot i que la presència d’un bony o protuberància és un dels símptomes més freqüents, també n’hi ha d’altres que són fins i tot més fàcils de veure i identificar, com ara un enfonsament, una excoriació, una vermellor, un fluid inesperat, que surtin una mena de clotets, una vena marcada, el mugró retret, la pell de taronja i un canvi en la forma o la mida. La campanya també explica els passos necessaris que s'han de fer des que es nota algun símptoma fins a fer-se una mamografia i una biòpsia en cas que els resultats no siguin normals.

El càncer de mama a Catalunya

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones catalanes. S’estima que una de cada nou el patiran al llarg de la seva vida i és més freqüent entre els 45 i els 65 anys. Cada any hi ha uns 4.200 casos, el que suposa el 28,6% de tots els tumors detectats en la població femenina.

Tot i que un 17% de les morts per càncer a Catalunya ho són per aquesta causa, la xifra de defuncions ha caigut un 2,6% respecte del 2015 d’acord amb el Departament de Salut. Així, doncs, la supervivència cinc anys després del diagnòstic és del 82,8%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article