El Govern busca 500 voluntaris per acompanyar els refugiats que viuen a Catalunya

En el marc del Programa Català de Refugi, oferirà també als sol·licitants d'asil un ajut econòmic equivalent a la renda mínima d’inserció


El Govern busca 500 voluntaris per orientar i fer de mentors als refugiats que resideixen a Catalunya. Aquesta és només una de les mesures del Programa Català de Refugi, que s’emmiralla en el model de Canadà i que ha presentat avui la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el secretari d’Igualtat i Migracions, Oriol Amorós.

El març una part dels 240 refugiats que han arribat l’últim any a territori català acabaran el programa estatal d’asil, que els cobreix les necessitats bàsiques durant 18 mesos. Amb aquesta data en ment, la Generalitat ha idea el programa de voluntariat, per tal que durant tot un any els voluntaris acompanyin un refugiat o tota la seva família. Es tracta de passar 3 o 4 hores setmanals amb ells perquè puguin aprendre la llengua, trobar feina i construir vincles. L’objectiu és que aconsegueixin autonomia en els seu dia a dia i puguin viure sense ajudes.

De moment, es farà una prova pilot amb 100 refugiats i per això es busquen els 500 voluntaris, que es comprometin a acompanyar-los durant un any. Els beneficiaris hauran d’estar empadronats a Catalunya i hauran d’haver tingut ingressos anuals per sota de la Renda Mínima d’Inserció en els 12 mesos anteriors. Per formar part del projecte com a voluntari cal apuntar-se en grups de 3 a 5 persones, perquè el demandant d’asil tingui un grup de referència amb qui relacionar-se. "Busquem la reconstrucció de les relacions dels refugiats. Per això pensem en 3, 4 o 5 voluntaris per cada refugiat", ha explicat Amorós en declaracions a Rac1. Els interessats en ser voluntaris es poden inscriure al portal de tràmits de la Generalitat i han de firmar un compromís i omplir uns formularis. Tenen de temps fins el febrer i al març se'ls faran entrevistes i cursos de formació i, a partir de maig, podran començar a acollir les primeres persones refugiades.

Dolors Bassa ha assegurat que Catalunya té 2.000 places per a refugiats preparades però que es podria arribar a donar asil a 4.500 persones. "Els ajuntaments faran el seguiment de les persones refugiades amb els voluntaris trimestralment", ha assegurat Amorós, que ha afegit que "se'ls donarà una espècie de petita renda mínima d'inserció durant un any".

Totes les p
ersones refugiades o amb dret d’asil rebran una prestació econòmica que podria ser similar a la renda garantida, d’entre 400 a 600 euros per la primera persona d’una unitat familiar, i un habitatge. Bassa ha explicat que Catalunya pot oferir ja fins a “1.250 places d’habitatge, 510 d’equipaments residencials i 740 en pisos a 45 municipis diferents”. En total, la inversió destinada al nou programa és d’un milió d’euros, tot i que la quantitat depèn de l'aprovació dels pressupostos.
 
L’any passat, a Catalunya es va passar de 28 persones acollides en el programa estatal a 470, gràcies a la recerca de places que s’ha fet des de la Generalitat, els ajuntaments i les entitats. Paral·lelament, el Govern ha demanat a l’Estat espanyol que obri la frontera a 271 casos de persones especialment vulnerables que han estat detectades als camps de refugiats amb la col·laboració de les entitats catalanes que hi treballen.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Leilane Nishimoto Barcelona
5.

Me gustaría muchísimo aplicar para voluntaria, pues, creo firmemente en la necesidad de restablecer esta relación entre países que puedan acoger y los refugiados. Soy terapeuta de medicina tradicional y profesora de idiomas. Me encanta las personas y ayudarles en su bien estar físico, mental y emocional.

  • 1
  • 0
Ester Gomes Nogueira Barcelona
4.

Me gustaría participar, ayudando una ves por semana, siempre me gustó trabajar con el social, grsenfo que puede me llamar, gracias

  • 0
  • 0
Elisabet Juanico Pamies Terrassa
3.

Des de Terrassa voldria poder compartir unes hores setmanals o bé poder colaborar en el que calgui
També poder aconseguir espais possibles x acollir a refugiats.

  • 1
  • 1
Albert Munné Arbós Santa Maria de Palutordera
2.

Soc gran ,77 anys , amb bona movilitat
Tinc i condueixo auto
Catala( C ) + Castella + Angles ( B2 )+ Frances ( B2 ) + Italia ( B1)
Conec bastant bé Catalunya

  • 1
  • 0
Albert Munné Arbós Santa Maria de Palutordera
1.

Soc gran ,77 anys , amb bona movilitat
Tinc i condueixo auto
Catala( C ) + Castella + Angles ( B2 )+ Frances ( B2 ) + Italia ( B1)
Conec bastant bé Catalunya

  • 0
  • 0

Comenta aquest article