La universitat a Catalunya, fins a tres vegades més cara que a una altra comunitat

Mentre que a Catalunya el preu per curs a Medicina és de 2.372 euros, a Andalusia en costa 757


Catalunya és la comunitat autònoma amb les taxes universitàries més altes de tot l’Estat. Totes les matrícules  superen els 1.000 euros i, de fet, la més barata en costa 1.516 a l’any i és la d'humanitats. Cursar aquesta mateixa carrera a Galícia costa gairebé 1.000 euros menys, 591 per ser exactes.

Aquesta és només una de les diferencies que posa de manifest l’informe '¿Por qué precios tan distintos? Precios y tasas en las universidades públicas en España, curso 2016/17' de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU). D’acord amb l’informe estudiar medicina costa més del triple a Catalunya que a Andalusia. A casa nostra el curs té un preu de 2.372 euros, mentre que a Andalusia en costa 757. La carrera de medicina a Catalunya és de fet la més cara de tot el país. La segona i la tercera comunitat on és més cara es troben, de fet, a una diferència considerable: a Castella i Lleó costa 1.815 euros i a Madrid 1.693 euros.

El patró es repeteix en tots els àmbits d’estudi, no només en medicina i humanitats. Així Catalunya té el preu més alt en formació de professorat (1.516 euros), mentre que Galícia té el més baix (591). En ciències socials i jurídiques Catalunya també ostenta el record (1.516 euros), una xifra molt superior als 619 d’Extremadura. En ciències experimentals Catalunya també té la taxa més elevada (2.146 euros) i Andalusia la més baixa (757 euros). La situació no varia en el cas de les enginyeries i arquitectura. A Catalunya el preu de la matrícula és de 2.372 euros, mentre que a Andalusia té els preus més baixos (757).

Per tal de fer front a aquestes desigualtats en els preus, el govern de la Generalitat compta amb un sistema beques pròpies que no disposa cap altre territori de l'estat espanyol: les beques equitat. Aquestes actuen com a bonificacions que es tornen després de la matriculació depenent de la renda de l'estudiant. Aquest curs el 44% dels universitaris catalans han comptat amb una beca equitat, segons el Govern.  Des de la secretaria d'Universitats, han criticat que l'informe no hagi inclòs el sistema de beques i bonificacions de la Generalitat i que no tingui en compte la qualitat i la comparativa només es limiti als preus.

Darrera de Catalunya, les comunitats on l’educació post obligatòria és més cara són Madrid i Castella i Lleó, les úniques on els preus mínims per any de grau també superen els 1000 euros. On surt més econòmic estudiar un grau universitari és Galícia, seguit per Extremadura i Cantàbria. Un cas especial és el d'Andalusia, que ha fixat un preu únic de 757 euros per curs.

Els màsters a Catalunya, els més cars

Pel que fa als màsters, Catalunya també encapçala el rànquing de preus, a excepció de Madrid. Entre els que són necessaris per exercir una professió, com és el cas del de professor de secundària o arquitecte, a Catalunya costen una mitjana de 2.470 euros per curs. El més car que s’imparteix puja a 3.952 euros.

Oriol Arcas, membre d’OSU, ha atribuït la disparitat de preus a la modificació el 2012 de la llei d’universitats, que va permetre a les autonomies escollir entre un augment d’entre el 15% i un 25%; i entre un 40% i un 50%.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article