‘Obre els ulls’, una sèrie de reportatges per reflexionar sobre l’acollida dels refugiats

El primer d’11 episodis es va estrenar ahir a La Xarxa i al canal 159 de Movistar+


La Xarxa de Comunicació Local va estrenar ahir el primer programa de la sèrie ‘Obre els ulls’, que reflexiona sobre les persones refugiades i el seu dret a rebre acolliment a Catalunya.

Amb 11 capítols, de 55 minuts de durada, la sèrie, elaborada conjuntament amb la Creu Roja, vol respondre un gran interrogant. Estem preparats per acollir les persones refugiades i garantir-los allò que necessiten? Els programes recullen la veu de 40 testimonis que debaten entorn a temàtiques com l’habitatge, la formació, la salut, els mitjans de comunicació, el treball, el model de cooperació, l’esport com a eina d’integració, el lleure i l’educació.

Diversos noms destacats visitaran el plató on seran entrevistats per Ruth Gumbau: l'expresident de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres; el pedagog, educador i periodista, Jaume Funes; la cap de l'Àrea Social de la Fundació Habitat3, Marta Olària; el director de les revistes 'Catalan International View' i 'ONGC', Francesc de Dalmases; el coordinador del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, David Minoves; el director del Màster en Comunicació de Conflictes Armats, Pau i Moviments Socials, Xavi Giró, o el cap d'Esports del diari 'ARA', Toni Padilla, entre d'altres. Els episodis també mostren les vivències de demandants d’asil, famílies acollidores i refugiats a països com Síria, Bòsnia, Veneçuela i Hondures.

La sèrie documental ha comptat amb la participació d’ETV, Televisió de Girona, El 9 TV, Canal Taronja Central, Canal Reus TV, Canal Terrassa, Empordà TV, Lleida TV i TAC 12. Tots els capítols es podran veure a través de les televisions locals i  també al canal 159 de Movistar+.

  

La Creu roja doblarà la seva capacitat d’acollida a Catalunya el 2017

La Creu Roja reforçarà el seu programa d’acollida per refugiats el 2017 i preveu doblar les seves places d’acollida a Catalunya, passant de les 156 actuals a més de 300.  Actualment, la Creu Roja compta amb 36 places a Barcelona, 12 a Sant Feliu de Llobregat, 50 a Berga, 22 a Tarragona, 16 a Lleida i 20 a Girona, localitats on col·labora amb els ajuntaments i ens locals.

Aquestes places s’emmarquen en el programa estatal d’acollida i integració, finançat pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que la Creu Roja gestiona arreu de l’Estat, juntament amb d’altres entitats com CEAR, CCAR i ACCEM.

Aquest programa, de 18 mesos de durada, cobreix de forma integral les necessitats de la població refugiada. Per això, està dividit en tres fases, pensades perquè les persones refugiades vagin guanyant progressivament  autonomia. Prèviament a aquestes tres fases, a Catalunya, la Creu Roja s’ocupa de la primera acollida, és a dir, de fer una valoració inicial de cada cas. En primera acollida, la Creu Roja va atendre el 2016 més de 1.300 persones, el doble que el 2014.

Paral·lelament a aquest programa, la Creu Roja desenvolupa altres activitats per a la població refugiada, dedicades a l’aprenentatge de la llengua i el coneixement de l’entorn, el suport a la inserció laboral i la seva integració en activitats culturals i de lleure.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article