Les entitats titllen de "rentat d’imatge" el pla de vulnerabilitat de Gas Natural

La companyia ha dit que farà fins a set comunicacions a les persones que no paguen abans de tallar-los el subministrament


L’Aliança contra Pobresa Energètica (APE) i la Taula del Tercer Sector han titllat de "rentat d’imatge" el pla de vulnerabilitat energètica que Gas Natural va presentar ahir en un comunicat. L’estratègia, dotada amb 4,5 milions d’euros, inclou una bateria de mesures per "protegir els clients" vulnerables a tot l’estat.

Així, per exemple, el pla recull l’ampliació del període d’avís per impagament de les factures de 2 a 5 mesos, la dilatació de 6 mesos a 2 anys per pagar els rebuts acumulats i la posada en marxa d’un telèfon d’atenció gratuït per clients vulnerables (900 724 900).

El pla, però, no contempla la condonació de deutes ni l'assumpció de rebuts. Així, doncs, Gas Natural no ha respost encara a la petició que fa quinze dies, coincidint amb l'onada de fred, van fer el govern i ens locals. Les administracions catalanes van fer front comú i van presentar un conveni únic que obliga a les companyies de llum i gas assumir almenys la meitat dels rebuts de les famílies vulnerables amb ajudes a fons perdut. Gas Natural assegura que no han rebut cap comunicació en aquest sentit.

L’APE ha recordat que Gas Natural Fenosa no compleix la llei 24/2015. Es refereix concretament a l’article que obliga a comunicar un avís de tall a Serveis Socials per avaluar la vulnerabilitat de la família i per tant garantir-los el subministrament. De fet, el passat novembre la Rosa, una veïna de Reus a la qual s'havia tallar la llum, va morir per un incendi, tot indica que provocat per una espelma. Gas Natural li havia tallat el subministrament.

Els responsables de la companyia atribueixen la posada en marxa del pla a “la necessitat de perfeccionar les actuacions per evitar un altre cas com el de Reus millorant la gestió amb els clients vulnerables”. Precisament, demà està previst que el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, comparegui de forma voluntària a la comissió d'empresa i coneixement del Parlament per informar sobre el cas de la Rosa. APE considera sospitós que la campanya arribi just abans d’aquesta compareixença. "Cap rentada d’imatge com la que pretenen taparà la seva responsabilitat en el malaurat cas de Reus ni en la resta d’incompliments", ha dit en un comunicat.

La Taula del Tercer Sector sosté que la proposta presentada  no reconeix l'existència d'una situació -la pobresa energètica- i tampoc reconeix els canals que l'administració pública té establerts per a fer front a aquestes situacions. "Tot plegat, sembla una cortina de fum a 24 hores de la compareixença", ha dit en un comunicat

Pel president de la Taula, Oriol Illa “la proposta de Gas Natural es fa obviant, fins i tot negant, l'obligació que té com a empresa de col·laborar amb els poders públics. La demanda que es fa a l'empresa que ha vulnerat l'article 6 de la llei 24/2015 no és que incorpori a la seva RSE un departament de pobresa energètica, sinó que compleixi i es comprometi sense ambigüitats ni dreceres amb un marc legal vigent”, conclou.

Tanmateix APE i Taula han recordat que Gas Natural va guanyar més de 1.500 milions d’euros al 2015, dels que va repartir en dividends gairebé 1.000 milions. "Això vol dir que aquesta companyia pretén destinar un 0,3% dels seus beneficis a netejar la seva imatge a tot l’estat espanyol mentre incompleix sistemàticament la Llei 24/2015 a Catalunya", ha lamentat.

Gas Natural va xifrar ahir en 12.000 els seus “abonats vulnerables” als quals, malgrat impagaments, no han tallat el subministrament perquè els serveis socials bàsics han alertat que són famílies sense recursos.  En algunes llars aquesta situació ja es va detectar el 2014 -quan la Generalitat va aprovar per primer cop un decret contra la pobresa energètica, que el PP va dur immediatament al TC– i encara es manté. La companyia no va xifrar quan és el deute acumulat per aquestes famílies. Però tot apunta a què l'haurà d'acabar pagant l'Ajuntament o el govern.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article