Les polítiques socials centren el 34% de les queixes que rep el Síndic de Greuges

Ribó ha constatat que manquen "instruments legals" per donar resposta a les situacions d'emergència social


Una de cada tres queixes que rep el Síndic de Greuges estan relacionades amb les polítiques socials. Així ho ha confirmat aquest organisme, que ha presentat el seu informe anual al Parlament aquest dimecres i constata que el 2016 va tramitar més de 18.000 queixes i va iniciar 281 actuacions d’ofici.

En total, ha rebut un total de 3.486 queixes relacionades amb drets socials, el 62% de les quals han estat interposades per dones. Una de les dades més preocupants ha estat, segons Rafael Ribó, el creixement de la vulnerabilitat social. Tot i ser minoritàries, aquest any s’han triplicat les queixes d’aquest fenomen i han passat de 14 a 51, com també ho han fet les queixes per la situació de persones sense llar, que s’han duplicat passant de 20 a 49.

Les notificacions per una igualtat d’oportunitats en educació representen un dels nombres més elevats de les queixes que rep el Síndic, amb 1.582 en aquest darrer any, la majoria de les quals tenien a veure amb la matriculació i la planificació del sistema escolar, la universitat, els drets i deures dels alumnes o l’assetjament escolar. Darrere seu, l’àmbit sanitari n’ha agrupat 814, sobretot relacionades amb el col·lapse d’urgències.

En aquest sentit, Ribó ha explicat que troben a faltar "instruments legals" per donar resposta a les situacions d'emergència social. Així, el Síndic ha criticat els recursos que ha interposat el govern espanyol en lleis com la 24/2015 contra els desnonaments i la pobresa energètica, i ha demanat que se simplifiquin els processos per accedir als ajuts per pobresa energètica, renda mínima d'inserció i de la llei de la dependència.

Darrera les polítiques socials, els problemes de sostenibilitat territorial també han augmentat de forma important en els últims anys, fins a assolir una xifra de 2.370 queixes el passat 2016. En aquest sentit, el Síndic ha alertat de la poca transparència i la falta de participació ciutadana en certs projectes urbanístics. "Cal preservar els espais naturals i també l'equilibri i la sosteniblitat dels barris", ha dit Ribó. L'informe també han registrat més de 800 queixes relacionades amb la contaminació acústica, és a dir, l'oci nocturn que afecta el dret al descans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article