Gas Natural atribueix la mort de la veïna de Reus a 'un problema del sistema'

El conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, ha comparegut aquesta tarda de forma voluntària a la comissió d'empresa i coneixement del Parlament


El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, considera que la mort de la Rosa, la veïna de Reus que patia pobresa energètica, va ser conseqüència d’un "problema del sistema". Villaseca ha assegurat que la companyia va actuar de manera adequada i que no havia de contactar amb els serveis socials abans d'efectuar el tall de subministrament, tal i com estableix la llei 24/2015,  perquè tenia fixat un altre procediment amb l’Ajuntament. 
 

Així, Gas Natural ha reiterat que desconeixia la situació de vulnerabilitat de la dona, ja que la víctima no figurava en els llistats de clients en risc d’exclusió que li havia facilitat l’administració local. Segons l'empresa, a Reus és l'ajuntament qui envia un llistat amb els noms de les persones vulnerables per tal que la companyia no efectuï talls en cas d’impagament. La llei, però, estableix que és la subministradora qui s’ha de posar en contacte amb els serveis socials per descartar una situació de vulnerabilitat. "Fins ara aquest sistema ha funcionat", ha dit Villaseca en referència al procediment a Reus, i ha recordat que s’han evitat els talls de llum a un total de 200 clients vulnerables a petició de l'Ajuntament. 

 Villaseca ha comparegut aquesta tarda de forma voluntària a la comissió d'empresa i coneixement del Parlament per informar sobre el cas de la Rosa i ha respost a les preguntes dels diferents grups parlamentaris. L’octogenària de Reus s’il·luminava amb espelmes des que van tallar-li el subministrament per impagament i va ser precisament una espelma la que va originar el foc i va cremar el matalàs on dormia. "Alguna cosa no hem fet suficientment bé, perquè hauríem d’haver intentat entre tots que això no hagués passat", ha dit, però no ha apuntat què haguessin pogut fer diferent des de la companyia.  

Sobre el principi de precaució: "Cap país de la Unió Europea aplica aquest sistema"

En referència al principi de precaució que recull la llei i que impedeix a les companyies efectuar talls sense descartar primer una situació de vulnerabilitat, el conseller delegat ha dit que "no hi ha cap país de la unió europea que apliqui aquest sistema". A més, ha assegurat que "és un error considerar que aquest ja està aplicat", malgrat que està inclòs en una norma aprovada pel Parlament. Així, el conseller delegat troba "imprescindible" desplegar la llei 24/2015 i concretar de manera "única, vinculant i obligatòria" com s'han de relacionar les administracions locals i les companyies subministradores. Villaseca ha retret al govern que "per tal d'aplicar l'article 6.4 de la llei 24/2015, abans s'ha d'aprovar el protocol obligat de comunicació". En aquest sentit, ha criticat que la Generalitat no el tingui aprovat.

De la mateixa manera ha apuntat que la mort de la Rosa no és conseqüència "d’un problema de diners, sinó d'organització". En aquest sentit, ha apuntat que els preus de l’electricitat no els estableix la subministradora. "Estem davant d’un sector regulat", ha dit, i ha mencionat el Preu Voluntari del Petit Consumidor, que fixa el govern. Així, doncs, en referència a la pujada del rebut de la llum, ha assegurat que "escapa les companyies elèctriques".  

"El preu de l’energia està a la mitja dels països europeus", ha explicat. "És absolutament evident que ha pujat una barbaritat", ha reconegut, però "no es pot oblidar que la meitat del rebut de la llum que paguem respon a impostos i subvencions que es carreguen", ha afegit.  

Les entitats han retret a la companyia que no vulgui assumir part del cost de la pobresa energètica a Catalunya, un import que representa una ínfima part dels seus beneficis, diuen. En aquest sentit, Villaseca ha reconegut que el 2015 van guanyar una "quantitat important" (1,500 milions d'euros), però ha matisat que en van haver d’invertir 48 milions. De la mateixa manera ha assenyalat que Catalunya suposa un 6% dels ingressos de la companyia. 

"Un conveni ha de ser de mutu acord"

En referència al conveni comú que van presentar totes les administracions catalanes el passat 19 de gener i que estableix que les subministradores hauran d’assumir "com a mínim" el 50% del cost de la pobresa energètica, Villaseca ha estat contundent: "Si és un conveni ha de ser de mutu acord, evidentment". 

"L’hem rebut fa 48 hores, l’estudiarem i intentarem veure quines coses ens semblen bé", ha explicat. "Confio que podrem arribar a un acord", ha afegit. La proposta del Govern preveu que aquestes empreses cobreixin “com a mínim” el 50% de la despesa que genera la pobresa energètica a través de mesures com l’aplicació de tarifes socials, la condonació del deute acumulat i aportacions econòmiques directes. Villaseca ha assegurat que "no hi ha cap país a l'Europa comunitària que faci pagar això (50% pobresa energètica) a les companyies". "Solen pagar la resta de consumidors a través de les factures", ha dit, i ha alertat que s’ha de tenir e compte com "reaccionarà el sector amb les càrregues que se li posin". 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article