La supervivència al càncer a Catalunya creix un 7% en deu anys

En el marc del Dia Mundial contra el Càncer (4 febrer) diverses associacions i entitats han organitzat actes de suport a les persones afectades per aquesta malaltia


Malgrat que durant el passat 2016 es va diagnosticar un càncer a 38.500 persones a Catalunya, la supervivència a aquesta malaltia ha crescut, de mitjana, un 7% en els darrers deu anys. Aquestes són dades que es desprenen de l’anàlisi que ha elaborat el Pla Director d’Oncologia en el marc del Dia Mundial contra el Càncer, que se celebra aquest dissabte 4 de febrer.

De fet, a Catalunya, des de 1994, la taxa d’incidència de càncer es manté estable tant en homes com en dones, mentre que la mortalitat mostra una disminució constant –un 1,3% anual en homes i un 1,14% en dones. Això és atribuïble en gran part als avenços en els tractaments d’alguns tumors.

Segons es recull a la Monografia 2016 – El Càncer a Catalunya, la taxa d’incidència ajustada (nous casos de càncer ajustant l’estructura per l’estructura d’edats europea) és de 324 casos per cada 100.000 homes i 209 per cada 100.000 dones. En homes, aquesta taxa és lleugerament superior a la mitjana europea (311), mentre que és força inferior en dones (241). Pel que fa a la mortalitat, la taxa ajustada va ser de 139 defuncions per cada 100.000 homes, sent similar a la mitjana europea. En canvi, en dones és de 67 defuncions per cada 100.000 dones, esdevenint la taxa més baixa d’Europa.

Pel que fa a la tipologia, els tres tumors més incidents en els homes el 2016 van ser els de pròstata (4.900 casos), els de còlon i recte (3.558) i els de pulmó (3.362). En les dones, van ser-ho els de mama (4.534 casos), els de còlon i recte (2.570) i els d’endometri (876). Si s’analitzen, però, els dos sexes conjuntament, els tumors més incidents van ser els de còlon i recte, que van representar 6.128 casos, un 16% del total de càncers.

Per al mateix any, s’estima que els tumors que van causar més defuncions en els homes van ser els de pulmó, els de còlon i recte i els de pròstata (2.767, 1.384 i 792, respectivament); i en les dones, els de mama, còlon i recte i els de pulmó (1.012, 985 i 585, respectivament).

El futur del càncer a Catalunya

Per a l’any 2025 s’estima que el nombre de nous casos de càncer serà de 21.743 en homes i de 17.268 en dones, el que pot suposar un increment respecte l’any 2015 del 5.5% en homes i del 11.9% en dones. A banda d’això, es calcula que els quatre tumors més incidents en els homes seguiran sent els de pròstata, els de colon i recte, els de pulmó i els de bufeta urinària. En les dones, seran els de mama, els de colon i recte i els de pulmó.

A més de les millores en el tractament i l’atenció, també expliquen part de la disminució constant de la mortalitat les activitats preventives, una major conscienciació de la població sobre la necessitat de consulta davant de símptomes sospitosos, i les activitats de detecció precoç per a determinats tumors. En aquest sentit, com recull el Pla contra el Càncer a Catalunya 2015-2020, Salut ha estès a tota Catalunya dos programes de cribatge: el Programa de detecció precoç de càncer de mama i el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte mitjançant la prova de detecció de sang oculta en femta en homes i dones de 50 a 69 anys.

L'acció de les entitats

En el marc de la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer i sota el lema 'Nosaltres podem, jo puc', associacions i entitats de Catalunya han organitzat diferents campanyes i actes de suport cap a les persones afectades per aquesta malaltia arreu del territori. A tall d'exemple, Oncolliga Girona durà a terme, el proper 5 de febrer, la 5 edició del Run4Cancer, una cursa solidària organitzada amb l’objectiu de recaptar fons pels malalts de càncer i els seus familiars i la Federació d'Entitats Contra el Càncer ha posat en marxa la campanya solidària 'Posem-li pebrots al càncer' en col·laboració amb els establiments Condis de tot Catalunya i més de 500 voluntaris que entregaran una bossa amb pebrots per un preu simbòlic d’un euro i mig. Els fons que es recaptin es faran servir per desenvolupar diferents projectes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article