21 persones amb discapacitat intel·lectual compartiran escenari amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona

La iniciativa s'emmarca en el projecte estatal 'Mosaico de Sonidos', en què la música és un instrument d’integració social


El proper 17 de febrer comencen a Catalunya els concerts del projecte 'Mosaico de Sonidos' que ha unit durant un any orquestres simfòniques i persones amb discapacitat intel·lectual per interpretar conjuntament una obra que s’estrena en temporada.

A Catalunya s'han implicat en el projecte l’Orquestra Simfònica de Barcelona (OSB) i Nacional de Catalunya, que ha coordinat un grup de 21 persones amb discapacitat intel·lectual, i l’Orquestra Simfònica del Vallès, que n’ha coordinat 16. Els concerts de l’OBC se celebraran els dies 17, 18 i 19 de febrer a L’Auditori de Barcelona amb direcció de Kazushi Ono i els de l’Orquestra Simfònica del Vallès el dia 24 de març al Teatre La Faràndula de Sabadell i el 25 de març al Palau de la Música.

En els concerts, les persones amb discapacitat intel·lectual estaran integrades en la formació. Algunes tocaran instruments no convencionals –caixes, tubs sonors que emeten notes al girar-los o colpejar-los– i d’altres instruments senzills. Com que la música ha estat creada a partir del conte de Saramago, el projecte també fomenta que els participants treballin una part actoral, de lectura, dansa, cant o arts plàstiques.

Les entrades a aquests concerts es poden comprar a taquilla o a través de les pàgines web d’ambdues orquestres a preus diferents en funció de la localitat.

Un any d'assajos

Amb l’estrena es culmina un llarg procés en què músics de cada orquestra han treballat, des de gener de 2016, amb persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant exercicis de percussió, ritme i corda. L’activitat dels tallers s’ha articulat al voltant de La flor más grande del mundo, una composió d’Emilio Aragón –que n’ha cedit el seu ús– basada en el conte homònim del Nobel de Literatura, José Saramago.

A partir d’aquesta peça, els participants d'aquest projecte estatal desenvolupen microcomposicions que se sumen a l’obra original amb la finalitat d’implicar les persones en el procés creatiu. El resultat és el títol del projecte, un veritable i únic mosaic de sons.

"Mosaico de Sonidos" és un projecte sorgit per la iniciativa de l'Associació Espanyola d'Orquestres Simfòniques, en col·laboració amb Plena Inclusión i la Fundació BBVA, en què participen 14 orquestres simfòniques de l'Estat i 228 persones amb discapacitat intel·lectual de 8 federacions autonòmiques, entre elles la catalana. Es tracta d’un projecte que pretén promoure els drets i igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de la seva participació en activitats musicals.

Les entitats membres de Dincat Federació (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual) que han participat en aquest projecte són el Centre Ocupacional Bogatell, Sant Pere Claver Residència Tres Pins, Centre Ocupacional TEB, Taller Ocupacional Ariadna, Centre Ocupacional Finestrelles, Acidh, Atendis, Cipo, Xalest i Andi Sabadell.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article