Les dones cobren un 26% menys que els homes a Catalunya

Un estudi de la Generalitat revela que la diferència en les franges salarials més baixes arriba al 42,6% en perjudici de les dones


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquesta setmana l’estudi 'La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones'. Es tracta del primer que elabora la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Treball i Model Productiu. La principal conclusió de l’estudi, elaborat amb les darreres dades disponibles, relatives a l’any 2014, és que, de mitjana les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, la bretxa salarial més alta des de 2008, quan era del 24,4%.

Bassa ha denunciat que la desigualtat entre homes i dones en l’àmbit del treball “es manifesta en la infravaloració de les feines realitzades principalment per dones, en l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i decisió, en les dificultats per conciliar vida personal, familiar i laboral, així com en la molt desigual distribució de les responsabilitats familiars, domèstiques i de cura”. Segons Bassa, “la igualtat no és només un dret fonamental, sinó que ha de constituir-se en l’eix vertebrador d’una societat moderna que aspira a la justícia i la cohesió social”. En aquest sentit, ha recordat que “en aquest camí que hem endegat cap a la República Catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar que ha de sustentar el nou país. Per això cal preservar tots i cadascun dels avenços assolits en aquest sentit. I seguir endavant per incorporar la mirada de gènere arreu”.

Les dades de l'estudi posen de manifest que el salari mitjà anual masculí es va situar en els 27.477 euros mentre que el femení va ser 7.123 euros inferior, en concret 20.324 euros, la qual cosa significa una diferència d'un 26%. Aquest percentatge s’incrementa fins el 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes entre homes i dones. A més, per nombre d’hores treballades, l’estudi revela una desigualtat del 15,9% en perjudici de les dones per guany d’hora treballada.

Sobretot en la franja d'edat del col·lectiu major de 55 anys, la bretxa salarial entre homes i dones és encara més evident, així com en les jornades a temps complet. En el cas dels contractes temporals, elles cobren per hora una mica més que els homes quan treballen temporalment. Pel que fa als estudis, les dones també guanyen en tots els nivells de formació. En el cas de les feines amb major nivell de qualificació, l'estudi determina que els homes assumeixen la majoria d'aquests càrrecs. No és així, però, en el sector serveis, on hi treballen més dones i tenen menors salaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article