Més de 10.000 signatures perquè les dones refugiades puguin donar a llum amb garanties sanitàries

La Creu Roja i la productora Distinto Films denuncien les pèssimes condicions que pateixen milers d'infants i embarassades als camps de refugiats


Un de cada tres refugiats del Pròxim Orient i de l'Àfrica és un infant. Molts d'ells emprenen el viatge sols o s’han quedat aïllats de les seves famílies durant el trajecte a un futur millor. A més, els camps de refugiats acullen una gran quantitat de dones embarassades que no poden donar a llum els seus fills en condicions segures degut a les pèssimes condicions de vida i sanitàries dels camps de refugiats. Aquestes dones són, juntament amb els infants, el col·lectiu més exposat i més vulnerable. 

Per fer front a aquesta situació, la Creu Roja a Catalunya i la productora audiovisual Distinto Films han iniciat una campanya de sensibilització a partir del manifest Donem llum. Aquesta iniciativa té per objectiu reivindicar que les refugiades puguin donar a llum en condicions segures, així com garantir una infància protegida i feliç per a tots aquests infants. Tothom qui vulgui adherir-s'hi només cal que signi el document, que fins avui ha recollit ja 10.442 signatures de suport.

A banda, la campanya reclama que s’instal·lin unitats ginecològiques i de maternitat als camps de refugiats i que s’asseguri el dret de reunificació de les unitats familiars de les persones que fugen de la guerra. En aquest sentit, afirma que "la família és l'element natural i fonamental de la societat, i té dret a la seva protecció. És necessari preservar el dret a ser mare i pare, i formar i mantenir una família".

La iniciativa ha volgut fer un paral·lelisme entre la situació dels refugiats del Pròxim Orient en l'actualitat i els refugiats catalans del sud de França que el 1942 es van acollir a la Maternitat d'Elna, una institució humanitària dedicada a ajudar dones i infants exiliats de la Segona Guerra Mundial.



La llum d’Elna, la pel·lícula

Paral·lelament a aquesta campanya de sensibilització, Distinto Films i TV3 han elaborat el film La llum d’Elna. La pel·lícula, pensada per a televisió, ha estat dirigida per Sílvia Quer, a partir d'un text de Margarita Melgar, i s'inspira en la figura de la suïssa Elisabeth Eidenbenz, la mestra suïssa que va fundar la maternitat d'Elna i va salvar centenars de nadons. En els cinc anys que va poder mantenir oberta la Maternitat, va aconseguir portar al món 595 nens, que d’altra manera haurien estat condemnats a mort. Als camps d’internament morien nou de cada deu nadons. La preestrena serà el proper 28 de març a TV3.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article