El pressupost del pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental creix un 15%

El programa contempla per primer cop crear una carta de drets i deures i promou canvis substancials en l’abordatge de la salut mental en l’adolescència


El Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions augmenta el seu pressupost un 15% aquest any. D’aquesta manera, passarà dels 500 del 2016 als 575 milions d’euros. Així ho ha anunciat aquest dilluns el president Carles Puigdemont en una presentació en què han assistit les principals federacions i entitats socials del sector i desenes de professionals.

Més enllà del pressupost, el nou pla es desplega en nou línies estratègiques, 29 objectius i 71 actuacions. "Per primera vegada, el programa inclou un apartat per defensar els drets de les persones amb trastorn mental i reforça la prevenció", ha explicat Israel Molinero, president de la Fundació Salut Mental Catalunya.

A més, hi haurà una partida important per a l’abordatge del trastorn mental en la infància i l’adolescència, sobretot des de l’àmbit de l’educació. Així mateix, per primera vegada s’aborda la salut mental en la gent gran, «un col·lectiu que ha patit abandonament durant anys», ha reconegut Molinero. "La música sona bé, la lletra té contingut, però algunes notes encara no han arribat a sonar", ha resumit.

Més drets per a les persones amb trastorn mental

Així doncs, tal com ha explicat el president de la Federació Veus, Edgar Vinyals, el nou pla estrena tot un àmbit d’actuació com són els drets i deures de les persones amb trastorn mental. El president de Forum Salut Mental també ha remarcat la importància d'aquest nou pla: "Volem que sigui un pla que transformi la realitat d'una manera definitiva". Per això, es promourà una carta de drets i deures durant el 2018 i durant el segon semestre d’aquest any es constituirà una comissió formada per les entitats socials del sector, els professionals, les empreses proveïdores i els comitès d’ètica per establir propostes i objectius que garanteixin els drets de les persones afectades.

A més, se seguirà promovent el projecte Obertament de lluita contra l’estigma, amb programes locals, amb atenció sanitària, suport en l’àmbit laboral i l’ampliació d’activitats destinades als joves. Alhora, en els plans d’actuació a la salut mental en el sistema penitenciari i judicial es millorarà l’atenció i les unitats d’hospitalització i de rehabilitació.

L’atenció a l’adolescència, un dels puntals del pla

Reconeixen des del Govern que els adolescents han estat també un dels grans oblidats dels plans d’atenció en salut. De fet, aquesta és una demanda històrica de les entitats socials. Sense anar més lluny, fa només unes setmanes la Taula del Tercer Sector va presentar un informe on remarca la desatenció dels joves per part de la xarxa de salut mental.

Per aquest motiu, han decidit reforçar la xarxa de centres de salut mental infantil i juvenil i els equips d’assessorament i orientació psicopedagògica. L’objectiu és que el seu abordatge assoleixi, finalment, una cobertura d’almenys el 40% del territori. A més, es preveu dissenyar un protocol d’actuació per elaborar un itinerari personalitzat de les infants amb problemes de salut mental en la franja dels 0 als 16 anys, entre d’altres, com ara el desplegament del Pla d’Atenció Integral de Persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Consulta el Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions (2017-2019)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article