Ensenyament admet que va transferir 81 milions d’euros de l’escola bressol a la concertada

El sector educatiu mostra la seva indignació per la resposta que la conselleria ofereix ara a una trentena de municipis, que van denunciar la Generalitat per impagament


Fa quatre dies que els sindicats i els representants més destacats del sector educatiu expressen la seva indignació a les xarxes socials. El motiu és un carta signada per la directora de Serveis del Departament d’Ensenyament, Dolores Salgado Ygarza, en què reconeix que la Generalitat va desviar, entre els anys 2012 i 2014, 81 milions d’euros de l’escola bressol pública a la concertada.

La carta, que duu data de principis d’octubre del 2016, va ser registrada l’11 d’octubre i enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar resposta a la demanda col·lectiva que més d’una trentena de petits municipis van presentar fa tres anys, quan van adonar-se que la Generalitat els retirava els ajuts per a les llars d’infants.

Aquest dimarts, la pròpia ex-consellera, Irene Rigau, ha reconegut que Ensenyament va haver "d’administrar de forma diferent el pressupost" perquè la prioritat era pagar les nòmines del professorat. Rigau ha justificat, però, que les escoles bressol, de fet, no van perdre diners, perquè van ser les diputacions les que en van aportar més per compensar les desviacions del Departament. A més, des de la conselleria es justifiquen i afirmen que "entre el 2011 i el 2012 el govern espanyol va deixar de pagar més de 73 milions d’euros a la Generalitat per a l’escolarització de P3 a P5 i per als ajuts de 0 a 3 anys". Davant d'aquesta "greu situació de les finances", la conselleria es va veure obligada a assumir sola la gestió de les llars d'infants.
 

El 2012 i el 2014 la conselleria va desviar gairebé la totalitat del pressupost

Així, durant el 2012, el departament va transferir pràcticament la totalitat del pressupost de les escoles bressol d’aquell any, que era d’uns 47,6 milions, a "concerts educatius". En total, van destinar-hi 42,7 milions d’euros. Les escoles només en van rebre 4,8 milions. El següent any, el 2013, la partida prorrogada de 4,8 milions es va incrementar amb 11 milions més. Tanmateix, un any més tard, el 2014, gran part pressupost destinat a l’escola bressol es va invertir altra vegada en concerts educatius (39 milions), serveis TIC i altres (4 milions) i corporacions locals privades, fundacions i altres institucions sense ànim de lucre (2 milions). El 2015, finalment, la Generalitat va decidir cedir la gestió de les escoles bressol a les diputacions

Entre els sindicats i la comunitat educativa el malestar és generalitzat. La Marea Groga ha qualificat l’operació d’Ensenyament de "retallada ideològica" i la Federació d’Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPac) titlla el traspàs de "misèria moral". Al seu torn, des del sindicat USTEC-STEs consideren "vergonyós" que els diners de l’escola bressol pública es destinessin a pagar els concerts educatius dels centres privats. A la carta, Ygarza explica que tota transferència del pressupost s'efectuaria "per al pagament d’actuacions prioritàries del Departament". Per això, gran part de les crítiques ataquen el model educatiu de l'anterior govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article