El Govern “dona llargues” al protocol perquè els bombers notifiquin casos de pobresa energètica

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica denuncia que, mentre l’Ajuntament de Barcelona dona llum verda a la proposta, Interior encara no ha posat data


“El Govern està donant llargues a la reunió que li vam proposar fa tres setmanes per posar en marxa un protocol que permeti als bombers notificar casos de pobresa energètica”, ha assegurat aquest matí la portaveu d’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano. Aquest protocol, que han elaborat els bombers i que s’estructura a partir de quatre indicadors, “ha de permetre quantificar les víctimes però també detectar si hi ha risc de patir pobresa energètica per traslladar-ho a temps als Serveis Socials”, ha dit.
 

La portaveu d’APE ha detallat que el 24 de febrer, tres dies després de la petició de reunió amb el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el director dels Bombers de la Generalitat, Juli Gendrau, el departament els va respondre confirmant que hi podia haver aquesta trobada però que seria només amb el representant dels Bombers de la Generalitat. “Nosaltres vam insistir, però, que hi hagués el conseller perquè entenem que és una decisió política”, ha subratllat Campuzano, però ha assegurat que després d’aquest correu no van rebre cap altra resposta.

Llum verda de l’Ajuntament de Barcelona

Mentre que fonts d’Interior admeten a Social.cat que encara no hi ha una “data agendada”, com també ha indicat Campuzano, la plataforma i un grup de bombers sí que s’han reunit avui amb l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha assegurat que a partir de dilluns els informes que emeti el cos de bombers de la ciutat incorporaran indicadors per determinar si a les llars en les quals actuen hi ha pobresa energètica. 

A més, segons ha informat la portaveu d'APE a Social.cat, "s'han compromès a fer reunions periòdiques per avaluar els impactes d'aquesta intervenció i anar millorant el protocol". La intenció de la plataforma és veure si "aquesta prova pilot amb els bombers funciona" perquè, si és així, es pugui aplicar a "altres tipus de serveis d'atenció domiciliària". 

Un protocol "reduït" però "efectiu"

Segons el sergent dels bombers de Barcelona, Diego Cabello, aquest protocol servirà per valorar l’estat de l’habitatge així com la presència i l’estat dels subministraments i les instal·lacions, detectar les condicions climàtiques i l’aïllament, tenir constància de si hi ha intervencions prèvies dels Serveis Socials i finalment fer una valoració dels factors personals i familiars.

“És un protocol molt reduït a fi que sigui efectiu”, ha explicat Cabello, i ha afegit que és necessari per “donar empara a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat”. “El 25% dels serveis que fem són causats per incendis, la resta no ho són i creiem que s’ha de poder fer una quantificació dels casos relacionats amb pobresa energètica”, ha sentenciat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article