El Parc Integra, un espai on jugar en igualtat de condicions

La Garriga és el primer municipi de Catalunya que ha apostat per la creació d’un parc inclusiu


Tot va començar fa dos anys quan una mare del municipi de la Garriga va demanar més atenció cap als infants amb problemes de mobilitat a l'hora de dissenyar parcs infantils. Fins aleshores, només algunes empreses comercialitzaven elements de joc individuals i aquesta proposta va ser el detonant perquè l’Ajuntament de la Garriga comencés a treballar per tenir un parc inclusiu. Avui, el Parc Integra ja és una realitat i és el primer de tot Catalunya.

El concepte inclusiu és la clau del projecte. La idea no és crear jocs únicament ideats per a infants amb problemes de mobilitat sinó jocs on tots els nens hi puguin participar. J.D. té una filla amb problemes de mobilitat i assegura que aquest parc ha suposat “una forma més d’obrir-li l’espai públic, fer-lo més amable i ajudar-lo a perdre la por a explorar totes les opcions de diversió que tenen els altres nens i que ella sovint es perd”.

Ara bé, malgrat que segons ella el parc és un pas endavant important, afegeix que en aquest sentit també cal sensibilització “quan es dissenyen les festes del poble o activitats al carrer com ara inflables”, perquè moltes d’aquestes “són excloents per a una part de la població, no només els infants amb discapacitat física”.

"En tots els municipis del país hi manquen aquest tipus de jocs i parcs”, assenyala en Joan Esteban Sans, regidor de la Via Pública de l’Ajuntament de la Garriga, “els infants que es troben en aquesta situació són una minoria, però se'ls ha de tenir en compte, encara que només n’hi hagi un en cada municipi".

Segons Sans, la creació d’aquest parc on infants amb i sense discapacitat poden jugar junts ha sigut un èxit rotund: "Ha estat molt ben acollit per part de la ciutadania i l'aprofiten molts infants. Ha permès que les persones amb discapacitat se sentin molt integrades. Els veus molt feliços i amb molta alegria. És un parc molt concorregut i a les tardes s'omple de gent".



Per dissenyar aquest parc, que ha comptat amb un pressupost de 45.000€, l’empresa Happyludic es va posar en contacte amb l’Hospital de Sant Joan de Deú per saber amb què era important fixar-se a l’hora de construir-lo. A més, l’empresa assegura que es van tenir en compte les distàncies de seguretat que requereix cada element i es va procurar que hi hagués un recorregut de forma circular perquè fos més fàcil la interacció entre un joc i un altre.

Montserrat Garcia, membre de la junta directiva de la federació ECOM, explica que, en els darrers mesos, “l'organització ha evidenciat un boom important de queixes sobre la carència d'aquest tipus de parcs”. "Continuem rebent moltes queixes de pares que ens diuen que han de recórrer grans distàncies per poder trobar un element de joc d’acord amb les necessitats del seu fill", admet Garcia.

Ara per ara no es contempla la construcció d'un nou parc d'aquest tipus a La Garriga, encara que s'ha estudiat incorporar o fer accessible algun element inclusiu en parcs infantils ja construïts. Tot i així, ara és el torn d'altres poblacions. Happyludic està treballant per la construcció de parcs amb característiques semblants a 4 poblacions més.

El gran objectiu segons l’empresa és que els pares que tinguin infants amb problemes de mobilitat “puguin trobar de forma natural aquests parcs dins els diferents municipis de Catalunya”. Segons Garcia, la carència d'aquest tipus de parc suposa un greu problema: “es tracta d’una part de la vida d'una persona que pot quedar totalment esbiaixada” i afegeix que “si falten parcs inclusius i els nens amb discapacitat no poden jugar amb altres nens de la mateixa edat, és una discriminació que pot marcar-los en un futur”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article