Girona tindrà quatre nous CRAE aquest any

La creació d’aquests centres s’inclou dins el pla de xoc del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per atendre infants i adolescents tutelats


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, han anunciat aquest cap de setmana les principals novetats d’enguany pel que fa a l’atenció a infants i adolescents a la demarcació de Girona. Entre aquestes mesures, destaquen la creació de quatre nous Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) que se sumen als 12 ja existents al territori. El primer, situat a la Zona Nord, donarà servei a l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Mentre que els altres tres s’establiran al Gironès, la Selva i Salt.

Els CRAE són un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques dels menors tutelats, però sovint massificats. En aquest sentit, la consellera ha explicat que aquests nous centres tindran "dimensions més reduïdes i menys places perquè l’atenció pugui ser més personalitzada i on es tingui una major segmentació per edats". "Volem fer unitats convivencials de màxim 10 o 12 infants amb habitacions individuals o dobles, amb vocació d’integració comunitària”, ha subratllat Bassa.

Entre les novetats anunciades per la titular de Treball, Afers Socials i Famílies, també s’inclou un augment de cinc professionals nous als Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, un increment en set educadors socials més per als centres propis, una inversió de 400.000€ en l’adequació i millora dels centres, la creació de itineraris de protecció individualitzats per a 20 joves de més de 16 anys amb l’objectiu d’iniciar un procés de transició a la vida adulta i la implementació d’una comissió de tuteles, que, formada per experts interdisciplinars i presidida per un funcionari públic, revisarà les execucions de tutela dels infants.

Bassa també ha destacat la creació d’11 places noves en CRAE i 20 places per a joves de més de 18 anys repartides en cinc nous pisos tutelats. Finalment, també s’ha anunciat la creació d’una nova casa d’Infants a la ciutat de Girona i d’un Centre Residencial d’Educació Intensiva per a adolescents i joves de 12 a 18 anys tutelats que presenten alteracions de conducta i requereixen uns sistemes d’educació intensiva. Aquest serà el primer centre d’aquestes característiques a les comarques gironines.

Reforma del Centre d’Acollida Misericòrdia

Pel que fa al Centre d’Acollida Misericòrdia, Calvo ha explicat que després del procés de remodelació iniciat el 2010 que tenia per objectiu acollir espais independents i diferenciats per atendre diversos infants i joves, ara compta amb 3 unitats convivencials: una llar d’infants de 10 places per a nens de 0 a 5 anys habilitada amb 6 habitacions i 4 sales de joc en un espai de 500 metres quadrats; una llar d’infants amb 10 places per a nens de 6 a 12 anys, amb una superfície de 425 metres quadrats on s’ubiquen 7 habitacions i 3 sales de joc; i finalment, una llar de noies de 12 a 18 anys amb 10 places en 8 habitacions i 500 metres quadrats.

Nou Centre d’Acollida a Girona

El director d’Atenció a la Infància i l’Adolescència també ha anunciat l’obertura d’un nou Centre d’Acollida a la ciutat que comptarà amb un equip de 19 professionals i estarà gestionat per una entitat externa. El nom del centre l’escolliran els mateixos infants i joves.

Els Centres de protecció de la DGAIA ofereixen a l’infant o adolescent tutelat per l’Administració un recurs alternatiu a un medi familiar inexistent, deteriorat o amb greus dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques. Durant l’estada al centre es fa un treball conjunt de millora tant de l’infant o jove com de la seva família, perquè pugui tornar a casa en el mínim temps possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article