La comunitat educativa impulsa un debat sobre l’escola pública davant la seva preocupant "degradació"

Més d’una trentena d’entitats critiquen que el programa ‘Ara és demà’ engegat per la conselleria per repensar el model educatiu ha omès la confrontació entre l’ensenyament públic i el concertat


"L’educació pública a Catalunya viu un procés de degradació". Així de contundent s’ha mostrat la comunitat educativa aquest dimarts contra els plans de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, per repensar el model educatiu català, un procés que fa mesos que ha engegat sota el nom ‘Ara és demà’.

Així, més d’una trentena d’entitats i sindicats, entre els qual s’hi troben la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC), el sindicat USTEC-STEs, Comissiones Obreres o Assemblea Groga, critiquen en un manifest que el Departament d’Ensenyament ha engegat "un debat fictici que ha omès deliberadament la gran discussió de fons".

Consideren les entitats que no s’han tingut en compte les reivindicacions dels professionals i que no s’ha posat sobre la taula la confrontació entre un model que aposta per l’educació pública i universal i un model que aposta, en canvi, "per la privatizació i la mercantilització". A més, asseguren que els darrers anys el sector educatiu ha patit "polítiques regressives" que s’haurien de revertir.

Tanmateix, expliquen, "tant la LEC com la LOMCE donen suport" a un procés de "liberalització" de l’educació pública i aporten dades. "L’Estat espanyol és un dels països d’Europa on hi ha més escoles concertades finançades amb fons públics, un 60% de les quals, a més, són religioses", alerten.

Un debat ‘extraordinari’ sobre el model públic

Per tot plegat, han organitzat el proper 25 de març una jornada en què buscaran alternatives d’afrontar l’actual situació de l’educació. Amb el nom Debat extraordinari sobre l’educació pública catalana, pretenen discutir sobre la segregació escolar, la gestió dels centres d’alta complexitat o com afrontar la pobresa infantil i de les famílies, així com sobre la tasca docent i pedagògica. Al llarg de tot el dia, a més, es presentaran projectes participatius de la comunitat educativa i es donaran alternatives reals sobre gestió de pressupostos, millora de la preinscripció i les matriculacions o programes d’inclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article