Les noves tecnologies empitjoren la salut respiratòria dels treballadors

El doctor i investigador del grup de Pneumologia de la Vall d’Hebron Institut de Recerca és l’únic signant català de l’estudi, que s’ha publicat a la revista The Lancet


Les noves tecnologies estan introduint noves amenaces per a la salut respiratòria dels treballadors. Així ho destaca un estudi publicat el passat mes de gener per la revista The Lancet. El Dr. Xavier Muñoz, investigador del grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), és un dels signants de l’estudi i l’únic membre d’un centre de l’Estat.

L’article destaca que, tot i que es coneixen les causes i les formes d’evitar moltes malalties pulmonars que tenen el seu origen al lloc de treball, a moltes zones del món l’exposició a les noves tecnologies continua provocant un nombre elevat de morts, sobretot als països que viuen un ràpid creixement econòmic i on no s’han implementat mesures de control per evitar les formes d’explotació.

Els autors han treballat durant un any i mig per identificar les vies conegudes fins ara d’exposició a elements que poden provocar malalties respiratòries a la feina, però també les noves formes d’exposició. En aquest sentit, l’estudi ha detectat que una de les més habituals és l’asbest, present a materials de la construcció ara prohibits a la Unió Europea però que encara s’utilitzen a molts països i 125 milions de persones hi estan exposades. Un altra és la sílice, present als materials de construcció que s’utilitzen en substitució del marbre a cuines i lavabos.

Un dels aspectes més destacats de l’estudi i que el converteix en “una revisió de referència”, segons el Dr. Muñoz, és l’anàlisi de les noves formes d’exposició a agents químics o material inorgànic. És el cas dels treballadors encarregats de la decoloració del teixit per fabricar texans. Per fer-ho s’utilitza un raig de sorra, que provoca partícules volàtils que poden acabar als pulmons de la persona que manipula el material, provocant silicosi severa i deteriorament de la funció pulmonar després d’exposicions breus. Tot i la prohibició d’aquesta tècnica a molts països, encara s’utilitza a la Xina, Bangladesh i Pakistan.

De la mateixa manera, la tècnica de la fractura hidràulica per extreure gas i petroli del subsòl pot provocar problemes respiratoris als operaris i els empleats que treballen en la fabricació de pantalles de cristall líquid o en la fabricació de crispetes de blat de moro poden ser algunes de les noves vies d’exposició detectades.

Les malalties pulmonars

Segons estimacions de l’Organització Mundial del Treball, cada any moren per accidents laborals o malaltia 2 milions de treballadors d’una població de 2,5 bilions. Una tercera part dels que perden la vida per malaltia, pateixen càncer de pulmó o l’anomenada malaltia pulmonar intersticial. A Catalunya i l’Estat espanyol no es disposa de dades contrastades, ja que no es tracta de malalties de declaració obligatòria a les autoritats sanitàries.

Diverses estimacions xifren en més de 300 els casos de patologia respiratòria ocupacional que es poden declarar en un any a Catalunya, la meitat d’ells d’asma ocupacional. De fet, el lloc de treball és la causa d’1 de cada 4 casos d’asma que debuta en edat adulta. Malgrat tot, el Dr. Xavier Muñoz assegura que es tracta de patologies “molt infradiagnosticades, en aquest camp, la situació és deplorable”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article