Salut duplica els recursos per atendre les persones sense llar amb trastorns mentals greus

A Catalunya hi ha unes 11.500 persones que no tenen un habitatge i més de 37.000 que tenen problemes d'allotjament


El Departament de Salut invertirà enguany el doble de recursos a atendre les persones sense llar amb trastorns mentals greus, que s'ha incrementat arran de la crisi econòmica. En concret, destinarà fins a 908.000 euros més per millorar la tasca de psiquiatres i infermeres. De fet, els darrers informes constaten que una de cada dues persones sense llar pateix algun tipus de malaltia mental greu. 

És per aquest motiu que, tal com ha afirmat el conseller Toni Comín, s'incrementarà el personal dedicat a fer el seguiment i acompanyament d'aquestes persones després que serveis socials els hagi derivat a l'atenció mèdica. D'aquesta manera, doncs, el pressupost per a l'atenció de les persones sense llar passarà d'1.188.997,25 a 2.069.623,25. L'acompanyament mèdic haurà de donar suport també a la tasca de deixar enrere la vida al carrer. 

Aquests increments formen part del pla director de salut mental i addicions que projecta fins el 2020 el Departament. El conseller de Salut, Toni Comín, ha recalcat que l'atenció a les persones sense llar és una estratègia "fonamental" que requereix una intervenció interdisciplinària.

Els darrers informes constaten que a Catalunya hi ha unes 37.000 persones que tenen problemes d'allotjament de les quals més d'11.500 no tenen llar. Les patologies i les addicions són situacions freqüents agreugen la situació d'aquest col·lectiu i que dificulten l'abordatge i l'atenció.

Barcelona reforça els seus equips amb el doble de personal

Així doncs, a Barcelona la tasca que realitza l'Equip d'atenció a la Salut Mental per als Sense Llar (ESMES) es reforçarà amb el doble de personal i disposarà d'un equip de deu persones: cinc psiquiatres i cinc infermeres. Així, s'incrementarà el pressupost en mig milió d'euros més.

Segons les entitats socials, la crisi ha fet créixer el nombre de persones que viuen al carrer fins a les 3.000. "L'atenció d'aquestes persones és complicada perquè s'ha de fer al carrer i és d'urgència. Moltes persones ateses desconfien del sistema", assegura la responsable del servei a Barcelona, Francesca Asensio.

Per demarcacions, Lleida disposarà de 26.241,90 euros més que l'any passat, cosa que suposarà una dotació total de 173.339,10 euros. A Girona, aquest àmbit arribarà a 169.097 euros, mentre que a l'àrea metropolitana, se superaran els 147.000 euros per a la creació d'un equip d'intervenció. A Tarragona, el departament d'Afers Socials analitzarà les necessitats per desenvolupar el pla al territori.

Consulta l'informe Increment de recursos per als dispositius d’atenció als sensellar amb trastorn mental del Departament de Salut

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article