La cronificació de la pobresa posa en perill les jubilacions de les persones en risc d’exclusió

Creu Roja Catalunya alerta en el seu darrer informe que gairebé el 70% de les persones que atén no treballen i que, les que ho fan, tenen uns ingressos massa minsos


Creu Roja Catalunya constata en el seu darrer informe sobre la cronificació de la pobresa que els salaris baixos i el fet que una gran part de les persones en risc d’exclusió estan a l’atur posa en perill, en el futur, el cobrament de les jubilacions. Fins al 67,9% de les persones que atén l'ONG estan desocupades i el 35,4% que tenen ingressen un sou tan baix que no els permet sortir de la situació de vulnerabilitat en què es troben. "Tenir feina avui ja no és cap garantia. Per als que no en tenen, la combinació de ser pobre i tenir més de 50 anys és letal", ha alertat la responsable de l’observatori de l'entitat, Anna Sabaté.

De fet, segons les dades de l’informe, la major part de persones ateses per l’ONG d’entre 50 i 59 anys han cotitzat de mitjana només 11 anys. Per rebre la pensió contributiva cal haver cotitzat almenys 15 anys, dos dels quals en els últims 15 anys abans de la jubilació. Per rebre una pensió completa cal haver-ho fet durant 38 anys. A més, el 17% de les persones enquestades per l’entitat no ha cotitzat mai. També preocupa a Creu Roja que el 12% desconeixen si han cotitzat o no, motiu pel qual reclamen un major assessorament.

"Demanem a les administracions solucions per garantir una vellesa digna", ha insistit el coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist. Alhora, ha recalcat que "si no s’actua ja, Catalunya es pot trobar en una situació humanitària molt preocupant per a les persones més grans de 60 anys". A més, ha recordat que en un moment de crisi econòmica com l’actual, moltes famílies depenen exclusivament de les pensions de la gent gran, amb les quals no es podrà comptar en un futur si no es reverteix la situació actual.



Una renda garantida per afrontar "la tempesta perfecta"

A més, l’entitat alerta que la cronificació de la pobresa es consolida i que moltes famílies ja fa més de tres anys que arrosseguen dificultats econòmiques. "Estem vivint una tempesta perfecta. Malgrat la incipient recuperació, hi ha moltes persones que no se’n surten", ha assegurat Morist. "Fa uns anys parlàvem de nouvinguts a la pobresa, però ara parlem de crònics", ha reafirmat Sabaté.

Segons les xifres de Creu Roja, la cronificació de la pobresa afecta el 40,6% de les persones que atén. Aquest percentatge augmenta fins al 62,34% en les persones més grans de 60 anys. Així mateix, l’estudi conclou que vuit de cada deu persones enquestades pateixen pobresa greu, amb ingressos inferiors a 568 euros mensuals de mitjana. A més, de les famílies enquestades, el 77,5% pateix privació material severa.

Per tot plegat, des de l’entitat reclamen a les institucions una renda mínima de ciutadania. "Una renda garantida de 600 euros per a la primera persona del nucli familiar no propicia que les persones no vulguin treballar", ha dit Morist. Aquesta compensació econòmica, segons el president de l’ONG, hauria de concentrar totes les ajudes actuals. A més, des de l’entitat han donat un toc d’alerta a les empreses perquè evitin perpetuar situacions de pobresa en els treballadors. També reclamen més suport perquè les famílies puguin fer front al pagament dels subministraments.

La feminització de la pobresa i els efectes sobre la salut i els infants

L’estudi també constata que la pobresa afecta directament en la salut. Així, el més d’un miler d’enquestats afirmen que pateixen algun trastorn psicològica o alguna malaltia física. A més, l’estudi també revela que les causes de la pobresa afecten més directament les dones. Tot i que fins als 50 anys, els homes estan temporades més llargues sense feina, a partir d’aquesta edat, les dones dupliquen els períodes de desocupació enfront els homes. Aquesta és una dada que Càritas Barcelona també va constatar a principis de març.

Pel que fa als infants, l’altre col·lectiu vulnerable, l’informe també constata que el 76,1% de les famílies no ha pogut cobrir totes les necessitats d’escolarització dels seus fills. En concret, el 42,9% de les més de 700 famílies que tenen fills en edat escolar pateix pobresa crònica.

Consulta el 10è Informe sobre pobresa crònica de l'observatori de la Creu Roja Catalunya

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article