El Col·legi de Metges de Barcelona alerta del "desgast" i la precarietat laboral del metge jove

El president de l’entitat ha denunciat al Parlament la inestabilitat que viu el col·lectiu sanitari, especialment els joves


El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha tornat a denunciar la situació de precarietat laboral que viu el col·lectiu mèdic, especialment, els metges joves. Aquest cop, ho ha fet a la Comissió de Salut del Parlament demanant als grups parlamentaris un ampli consens polític per preservar la grandesa del sistema sanitari, que ha considerat la "joia" de Catalunya.

Darrerament diverses entitats del sector sanitari, com ara Metges de Catalunya, han denunciat la precarietat laboral que afecta, sobretot, els metges joves, amb salaris baixos i temporalitat, i als facultatius sèniors, que estan "desgastats" i desencantats per la major càrrega assistencial derivada de la crisi.

Un de cada tres metges treballa en condicions d’inestabilitat

Juntament amb Padrós, ha comparegut el vicesecretari del COMB, Josep Maria Benet, que ha presentat l'estudi Conclusions de l'informe sobre la precarietat laboral al sector mèdic, un document que ja va ser presentat al juny de 2016, però amb dades actualitzades. Segons aquest informe un de cada tres metges treballa en condicions d'inestabilitat, és a dir, sense contracte indefinit, xifra que en el cas dels menors de 45 anys afecta un de cada dos metges. D'altra banda, més del 15% dels facultatius joves tenen un salari igual o per sota dels 1.500 euros mensuals.

Pel que fa al tipus de contractes, l'informe detalla que la majoria són per dies amb altes i baixes de la seguretat social; contractes de dilluns a divendres; l'existència de falsos autònoms, i les guàrdies que es contracten sense cap planificació. Davant d’aquest fet, Padrós adverteix que no es pot “maltractar més els professionals joves” i ha instat a perdre la por per canviar el model i donar poder als professionals mèdics.

A principis de març, el COMB va presentar un pla d’acció per pal·liar la situació de precarietat que viu aquest col·lectiu. Algunes de les mesures proposades en aquest pla es basen, d'una banda, en crear una Xarxa de Dones Mèdiques per assessorar, elaborar plans de conciliació com els que s’han desenvolupat en alguns CAP i, d'altra banda, elaborar una enquesta entre metges joves sobre l’impacte de la precarietat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article