'Trenquem barreres per l'autisme', el clam de les famílies per a una societat accessible

Les entitats reclamen més suport al Govern amb una campanya que il·lumina de blau desenes d'edificis


En motiu del Dia Mundial de l'Autisme, tant la Federació Catalana d'Autisme com la Federació Autisme Catalunya se sumen a la campanya que les entitats de familiars celebren arreu del món. Amb el lema 'Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible' reclamen al Govern i a les administracions que les persones amb autisme tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la ciutadania. Per a fer-ho, reclamen una millor adaptació i reforçar la inclusió.

No se sap amb seguretat quantes persones hi ha a Catalunya amb trastorn de l'espectre autista (TEA). Tanmateix, les entitats constaten que els darrers anys s'ha constatat un augment considerable dels casos detectats i diagnosticats. Les dades de Salut també ho confirmen. El 2015, els 54 centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) que hi ha a Catalunya van atendre a 70.521 infants. D'aquests, el 9,4% van ser diagnosticats amb TEA. El 2014 només van representar el 5%. Les xifres del Departament de Salut també constaten que al 37,4% d'aquestes infants se'ls va prescriure algun tipus de fàrmac.

Tant des de Salut com des de les associacions expliquen que l'augment en la diagnosi es deu, en part, a una millora en el coneixement i la formació dels professionals, però no descarten que realment hi hagi una major incidència. Segons els darrers estudis realitzats per la Unió Europea, un de cada 100 infants pateixen autisme. Per aquest motiu, des de la Confederació d'Autisme d'Espanya es calcula que a l'Estat hi ha més de 450.000 persones que tenen el trastorn.



Un trastorn encara molt desconegut

Els TEA són trastorns complexos que afecten al desenvolupament del sistema nerviós i al funcionament cerebral, sobretot en aquells aspectes relacionats amb el processament d'informació que prové dels estímuls socials. Avui dia, de fet, no és possible determinar una única causa que expliqui per què apareixen, però sí quina és la base genètica d'origen. A més, les diverses menes en què es presenta el trastorn fan pensar els experts que hi ha una interacció entre diversos gens i factors ambientals, però, tanmateix, la investigació encara no els ha aconseguit identificar. 

Per tot plegat, volen aprofitar per visibilitzar el TEA i exigir el compliment de l'Acta legislativa europea d'accessibilitat que es va aprovar el desembre del 2015. En ella, demanen afavorir la comunicació i l'accesibiltat universal i cognitiva dels serveis d'informació i de l'entorn urbà. Per això, també reclamen que l'administració promogui una regulació i estandarització dels sistemes de senyalització i diversos recursos de recolzament a la comunicació d'aquestes persones.

Desenes d'edificis il·luminats de blau

La campanya de sensibilització tindrà, més enllà del manifest al qual es pot adherir qualsevol persona i de l'acció de les entitats al territori, una mostra ben visible aquest diumenge. Desenes d'edificis de Catalunya il·luminaran la seva façana de blau, com ara la Torre Agbar de Barcelona o la fàbrica Damm. L'acció s'emmarca dins la campanya internacional promoguda per Autism Speaks que donarà llum, entre d'altres, espais tan emblemàtics del món com l'Empire State, el Crist Redemptor de Rio de Janeiro, les cataractes del Niàgara o la Torre Eiffel, entre d'altres. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article