Un únic registre facilitarà que les parelles de fet cobrin la pensió de viduïtat

Gairebé 4.000 parelles estables es constitueixen cada any a Catalunya davant de notari i ara ho podran sota control de la Seguretat Social


La Sandra i en Jordi, una parella de Prats de Lluçanès, han estat els primers en fer una petició al nou registre per a parelles estables. Ho han formalitzat aquest dilluns a Barcelona i hi han anat amb el seu fill, que va néixer fa poc més de dues setmanes. Com ells, totes les parelles de fet catalanes podran fer-ho en un nou i únic registre, que allibera els ajuntaments de gestionar les inscripcions. "El nou procediment assegura la màxima agilitat i l’absoluta transparència", ha afirmat el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Entre d’altres coses, el nou registre facilitarà a les parelles de fet que ho sol·licitin poder cobrar la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades. Per cobrar aquesta pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions fonamentals a la persona que es queda vidu o vídua. La primera, que acrediti un mínim de cinc anys de convivència en parella. La segona condició que s'ha d'acomplir és que, en el moment de la defunció hagin passat com a mínim dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables.

Si no es forma part del registre, la Seguretat Social pot denegar la pensió de viduïtat. Fins ara, l'única possibilitat per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari, amb els mateixos requisits d'anys de convivència i de temps transcorregut des de la constitució de la parella. De fet, les dades constaten que gairebé unes 4.000 parelles estables es constitueixen cada any a Catalunya davant de notari.

Habitualment, les parelles que no estan casades visiten la notaria per primera vegada quan tenen un fill o quan compren un habitatge. Quan fan testament o designen els tutors dels fills en cas de defunció, també aprofiten per constituir-se com a parella estable. A partir d'ara, cada vegada que es constitueixi una nova parella estable davant de notari, els seus membres podran sol·licitar que se'ls inscrigui automàticament al Registre de parelles estables de Catalunya.

"Volem posar-ho fàcil", ha assenyalat Mundó, que ha defensat que es tracta d'un registre "amb plena seguretat jurídica". Aquest és un aspecte a tenir en compte, ja que en el passat els registres de parelles estables que havien tramitat als anys 90 en alguns municipis, havien estat casos de frau o d'un mal ús del servei. Molts simulaven mantenir una relació sentimental per poder tramitar, per exemple, un permís de residència al país. Això va fer que municipis com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Vilafranca del Penedès o Banyoles optessin per clausurar els seus registres, dels quals es calcula que segueixen vigents només una vintena.

Les diferències legals entre el matrimoni i les parelles estables

El Codi civil de Catalunya igualen els drets i les obligacions de les parelles estables amb els dels matrimonis convencionals en relació amb les successions, els fills en comú, els reagrupaments familiars i les compensacions econòmiques per raó del treball quan es produeix una separació. En aquest darrer cas, i de la mateixa manera que en el matrimoni, el membre de la parella que hagi treballat per a la llar i que no hagi rebut cap retribució al respecte té dret a una compensació econòmica.

Pel que fa a la fiscalitat en l'IRPF, els membres de la parella estable han de presentar sempre la declaració de renda per separat a diferència que una parella casada, que pot presentar-la conjunta o individualment.

Les parelles estables tampoc gaudeixen dels 15 dies de permís retribuït a la feina que sí tenen les parelles que es casen. La petició de nacionalitat només es pot demanar després d'un mínim d'un any de convivència en matrimoni, però no com a parella estable. Tot i així, en el cas del reagrupament familiar, la Llei d'Estrangeria equipara els drets de les parelles casades amb les parelles de fet.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article