Les denúncies per violència masclista s’estanquen

L’any passat vuit dones van ser assassinades a mans de la parella i més de 12.000 persones van presentar denúncies per maltractament


Les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella s’han estancat. A més, en els darrers anys, tendeixen a disminuir lleugerament. Així ho constaten les dades que recull el Departament d’Interior. Si el 2009, l’any en què se’n van presentar més, van ser 14.097, el 2016 en van ser 12.462. En els darrers nou anys, la xifra és la segona més baixa, només superada per la del 2013.

Així mateix, segons les xifres, de tots els casos denunciats el darrer any, el 12% van trencar alguna condemna per allunyament de la parella. En total, fins a 5.188 homes van ser detinguts, 24 dels quals eren menors. El fatídic resultat van ser vuit dones assassinades a Catalunya. Només una d’elles havia denunciat abans la seva parella.

Els joves, els que més pateixen els delictes contra la llibertat sexual

Més enllà de l’àmbit de la parella, però, els casos de violència masclista també es donen en l’àmbit familiar i en l’àmbit social o comunitari. Tanmateix, l’administració no quantifica les xifres mortals sobre aquesta mena de violències, una reivindicació cada vegada més freqüent entre els col·lectius feministes. En aquest sentit, la tasca de la plataforma Feminicidio.net serveix per visibilitzar aquestes dades sovint ocultes.

De les xifres que aporta el Departament d’Interior sabem que en l’àmbit familiar hi ha hagut, a més de les que se succeeixen en la parella, fins a 2.610 denúncies més, per les quals van ser detinguts 1.091 homes, 98 dels quals eren menors. En total, hi va haver 3.127 víctimes ateses. Cal tenir en compte que cada denúncia pot afectar més d’una persona, perquè no només es maltracta la dona, sinó que els fills, amics o familiars s’hi veuen sovint involucrats.

Pel que fa als delictes contra la llibertat sexual, Interior recull fins a 1.342 casos, que van implicar 1.607 víctimes i 1.097 agressors. La dada més preocupant d’aquesta mena de violència és que les víctimes són en la seva majoria persones de menys de 20 anys. L’edat habitual de l’agressor acostuma a ser la d’un jove d’entre 20 a 40 anys.

L’ablació i els matrimonis forçats, altres tipus de violència

En l’àmbit social o comunitari, el Govern recull també els casos detectats de mutilació genital femenina o ablació, és a dir, tots aquells procediments que de forma intencionada i per motius no mèdics alteren o lesionen els òrgans reproductius femenins. Aquestes pràctiques són habituals als països de l’Àfrica, l’Orient Mitjà o Àsia, tal com denuncia l’Organització Mundial de la Salut, i constitueixen una violació dels drets humans. A Catalunya, 14 joves van haver de patir aquesta mutilació, la major part de les quals van ser a la regió policial de Girona. També en l’àmbit comunitari, fins a 14 dones van ser obligades a casar-se, deu de les quals eren menors.

Gràfic: Cristina Garde
Gràfic: Cristina Garde
Gràfic: Cristina Garde

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article