Només el 22,53% de les beques menjador cobreix tots els àpats

Ensenyament ha concedit 101.205 ajuts, 21.133 més que el març de l’any passat, i ha ampliat el pressupost a 60 milions d’euros

La FaPac reclama al Govern que dobli la inversió per atendre els més de 300.000 infants menors de 16 anys en risc d'exclusió


El Departament d'Ensenyament ja ha atorgat aquest curs 101.205 ajuts de menjador, 21.133 més que el març de l'any passat. Del total d'ajuts concedits, només 22.809 cobreixen el total dels àpats, el que significa només el 22,53% del total de beques concedides. Des de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) ho consideren insuficient.

En total, aquest curs Ensenyament ha destinat 60 milions d’euros. El curs passat, la conselleria només va destinar 46 milions d’euros. “Les beques menjadors són partides obertes que poden anar sumant durant l’any més estudiants que les necessitin. Hem augmentat les partides any rere any perquè som conscients que encara hi ha moltes famílies en situació de vulnerabilitat”, ha explicat el secretari de polítiques educatives Antoni Llobet.

Tanmateix, alerten des de la FaPac que només un de cada quatre estudiants en risc d’exclusió reben l’ajut pel 100% dels àpats. Per això, reclamen al Govern que dobli la inversió fins als 120 milions d’euros per atendre les necessitats dels més de 300.000 infants menors de 16 anys que es troben en risc d’exclusió.

Una de les reclamacions de les famílies era que els criteris per accedir a les beques es modifiquessin i es prengués com a referència el llindar de pobresa que estableix l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Finalment, el Govern va modificar els criteris econòmics d’accés als ajuts i, per això, expliquen, s’ha pogut incrementar el nombre de beques concedides.

En total, doncs, on més beques per a tots els àpats s'han concedit és a través del consorci d'Educació de Barcelona i dels consells comarcals de les Garrigues, el Prioritat, el Baix Empordà. En tots els casos, se supera el percentatge del 33% i, en el cas de Barcelona, aquesta xifra supera el 57%.

El “forat negre” a la secundària

Des de les associacions de pares i mares també alerten que la secundària s’ha convertit en un “forat negre”. Actualment, els alumnes d’institut públic cursen la jornada intensiva, que ja no inclou el menjador. Per això, denuncien des de la FaPaC “no es garanteix el servei de cantina” i no ha dut a terme la prova pilot que van proposar el curs passat i que consistia a proporcionar dinar i esmorzar a una desena de centres.

A banda, les famílies subratllen que el tràmit per demanar les beques escolars no és prou àgil i que s’endarrereixen els pagaments des de les administracions fins a tres mesos. Segons la FaPaC, “ el passat mes de març encara hi havia famílies sense saber si tenien o no beca menjador”. En aquest sentit, l’associació denuncia també la manca de transparència i informació per part del govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Miquel Gené Barcelona
1.
A l´ escola dels meus fills hi ha famílies que només reben la mitja beca i com que no poden pagar l´altra meitat han demanat compactar-la sencera per la primera meitat del curs, per tant, l´altra meitat de curs ja es queden sense l'ajut. No s´arriba i això que per una mica beca menjador aquest curs has de tenir una renda familiar un 20% inferior al llindar de la pobresa!

I les famílies mileuristes on tots dos treballen però amb aquesta renda ja no es consideren ni sota el llindar de la pobresa? És que no necessiten la beca menjador pels seus fills tenint en compte l´increment del lloguer o el preu dels habitatges? Quina família pot viure a la major part de Catalunya amb tanta despesa i els sous tant baixos?

Però no es tracte de corregir l'augment de la pobresa o els baixos ingressos, si no també d´igualtat d´oportunitats per les dones: quantes dones que voldrien no poden buscar feina o ocupar-se elles mateixes perquè han d´anar a buscar els seus fills o filles a l´escola i preparar el dinar perquè els ajuts són tant difícils d'aconseguir? Qui pot treballar o buscar feina eficaçment només amb dues hores lliures al matí i una a la tarda? L´economia del nostre país es pot permetre perdre aquesta riquesa potencial?

  • 5
  • 0

Comenta aquest article