El Parkinson ja és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent

A Catalunya hi ha unes 18.000 persones que pateixen aquesta afecció, que enguany fa 200 anys que es va descobrir

La Federació Espanyola de Parkinson reclama la creació d’un centre de referència en recerca i investigació


Es calcula que a Catalunya unes 18.000 persones pateixen Parkinson i a l’Estat espanyol unes 150.000. De fet, en motiu del Dia Mundial del Parkinson, l’OMS adverteix que l’afecció ja és la segona malaltia neurodegenerativa que té més incidència en la població mundial després de l’Alzheimer. La malaltia afecta tant homes com dones i hi ha més probabilitats de patir-la a partir dels 65 anys. Tanmateix, el 30% de les persones diagnosticades són menors d’aquesta edat i un de cada deu casos té menys de 50 anys.

Per tot plegat, des de la Federació Espanyola de Parkinson reclamen a l’administració que creï un centre de referència en recerca de la malaltia i que compleixi així amb el Llibre blanc del Parkinson a l’Estat espanyol. Famílies i experts reclamen que es recopili tota la investigació que es realitza i totes les dades. "Entre el 40% i el 70% dels assajos clínics que es realitzen a l’Estat es paralitzen per falta de voluntaris. La participació de la ciutadania és imprescindible per conèixer la malaltia", explica la directora de la Federació Espanyola de Parkinson.

Aquest any es compleixen 200 anys des que el doctor James Parkinson va descriure per primer cop la malaltia com una "paràlisi agitant". Els símptomes que acompanyen la malaltia són tremolors en respòs, rigidesa muscular, lentitud a l’hora de realitzar moviment psicomotrius, inclinació del tronc o del cap, anomalies a l’hora de caminar i trastorns de l’equilibri.

Tanmateix, aquests símptomes tan aparents no es manifesten fins que la malaltia ja està avançada i, per això, és tan difícil de detectar-la a l’inici, quan els pacients només presenten dolors articulars, cansament, dificultats a l’hora d’escriure o un quadre depressiu de llarga durada.

Avui dia, el Parkinson es tracta sobretot amb la substància Levopoda, un medicament que es transforma en dopamina quan arriba al cervell i que ajuda a millorar tots els símptomes motors. Tanmateix, a la llarga la Levopoda causa algunes complicacions. També s’empren els fàrmacs agonistes dopaminèrgics i altre substàncies.

Quan la malaltia s’acompanya de tremolors, hi ha millor pronòstic

Tal com va explicar el doctor Eduard Tolosa en la darrera conferència organitzada per l’Associació Catalana del Parkinson, i contràriament al que es pot pensar, quan a la malaltia hi predominen les tremolors té millor pronòstic. "La variant que ocasiona tremolors té una evolució benigna, provoca menys alteracions en l’equilibri i té menys afectació cognitiva que a la variant rígida, que ocasiona un major deteriorament, més apatia i més al·lucinacions", va afirmar.

La malaltia, a més, es pot classificar segons si no presenta símptomes en l’aparell motor, si va acompanyat per demència o si és genètic. Aquest últim grup només afecta al 5% dels malalts i està associat a mutacions al gen alfa-sinucleïna. Per això, considera Tolosa que "paga la pena concentrar esforços en investigar-lo, perquè el seu tractament pot ser extrapolable a la resta de malalts". De moment, explica l’expert, s’estan fent vacunes amb el gen que estan donant bons resultats en animals i l’any vinent es començaran a provar amb humans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article