'Tu decideixes com vols envellir', un programa que busca la felicitat de la gent gran

La unitat de convivència fomenta l’autonomia dels seus usuaris, que elegeixen des de la pintura de les parets fins quines activitats realitzar


Esmorzar amb pijama a un quart d’onze d’un dilluns. Aquesta escena quotidiana la protagonitzava, ahir mateix, una de les usuàries de la recent estrenada unitat de convivència de Sant Hilari de Sacalm. El passat divendres 7 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, es va inaugurar a la capital de les Guilleries, el nou model d'atenció gerontològica centrat en la persona.

Un model “que multiplica el benefici dels usuaris” i que s’emmarca en el nou programa d’atenció basat en les persones que promou el Departament de Salut. Tu Decideixes com vols envellir dona nom a aquest projecte inspirat en el model residencial suec, que busca fomentar l’autonomia dels 15 usuaris que hi conviuen. La unitat, gestionada per l'empresa pública d'acció social SUMAR, s’ubica dins la residència i centre de dia per a gent gran de la capital de les Guilleries.

Segons la directora tècnica de SUMAR, Mariona Rustullet, “l’objectiu últim és generar models d’intervenció que permetin a la gent gran envellir tal i com han viscut. Que mantinguin el seu projecte de vida, sense perdre ni l’autonomia, ni la llibertat ni la dignitat. Per desgràcia, en moltes residències de gent gran això no passa”, ha dit.

Els tres canvis que suposa aquest programa innovador

Aquest programa genera tres grans canvis. El primer és el model d’intervenció de la gent gran. Això, segons Rustullet, fa que els nostres usuaris puguin decidir moltes coses: “Des quina hora es lleven, a quina hora van a dormir. Busquem el consens amb assemblees".

La manera d’atendre’ls és l’altre canvi. El personal que hi treballa no porta uniforme. “Hem deixat de seleccionar el personal basant-nos en el seu currículum i hem seleccionat per competències personals”, remarca Rustullet, qui afegeix que durant dos anys han estat buscant entre els seus auxiliars quins són més adequats. "Que siguin persones proactives, compromeses, que sàpiguen treballar en equip, flexibles, amb valors, entre d'altres”.

Amb l’objectiu d’aconseguir una sensació “d’estar a casa”, l’arquitectura d’aquesta residència conforma el tercer gran canvi. L’espai es distribueix en estances petites i són els mateixos usuaris els que han triat el mobiliari, el color de les parets i altres elements. “Els nostres usuaris ja no parlen ni de qualitat ni de satisfacció, parlen de felicitat. La paraula felicitat en termes residencials l’han introduït ells, no jo. Són molt més feliços perquè poden decidir ells”, destaca Rustullet.

La inversió del projecte ha estat de més 115.000 euros i ha estat finançat entre l’Ajuntament de Sant Hilari de Sacalm, la Diputació de Girona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maribel StQuirze de Besora
1.

M'encanta la idea, trobo k el k feu és de molta valentia per part de la residència de StHilari, sempre he sommiat amb un projecte així, vaig treballar 8 anys en el sector i vosaltres heu aconseguit el k més il.lusió em feia, arribar a fer realment amb els avis, el k fariem si visquessin a casa seva. Oleee vosaltres enhorabona!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article