El full de ruta de Comín per combatre les desigualtats i reforçar les urgències

Salut destina 12,5 milions d’euros als 155 centres d'atenció primària de les zones més desafavorides


Reduir les desigualtats amb una significativa millora dels recursos destinats a l'atenció primària i les àrees bàsiques de salut (ABS) i aconseguir equitat territorial en l’accés a les urgències són dos dels objectius del Departament de Salut. Així ho va exposar el dimarts el conseller Toni Comín, i així ho ha reiterat aquest dimecres en la presentació del Pla Nacional de les Urgències. "Les ABS que tenen més necessitats obtindran més recursos. Es tracta de fer discriminació positiva", ha assegurat.

Per fer-ho, la conselleria ha dissenyat un mapa de desigualtats, a partir del qual ha determinat quins dels 369 equips d’atenció primària estan infrafinançats. El resultat mostra que són 155 el centres d’atenció primària que estan infrafinançats i, per tant, es destinaran 12,5 milions d’euros de la seva partida pressupostària d’aquest any 2017.

En concret, cadascun d’aquests centres rebrà entre 30.000 i 200.000 euros addicionals. En aquesta llarga llista de centres destaca el del barri de la Mina de Barcelona, el de Sant Roc de Badalona o la Serra de Sabadell.

A partir d’aquí s’ha ideat una nova fórmula d’assignació de recursos que té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb nivell d’instrucció baix, la taxa de mortalitat prematura, la d’hospitalitzacions evitables, el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic, el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.

"El problema de les urgències no s'arregla en sis mesos"

A més, Salut acaba de presentar el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya. Un pla format per deu línies d’actuació prioritàries que busquen redistribuir i adequar els dispositius assistencials a la ciutadania. Un pla ambiciós que, segons la directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària, Cristina Nadal, "no és un pla de xoc sinó un full de ruta que hem de seguir a partir d’ara". En aquesta línia també s’ha expressat Toni Comín: "El problema de les urgències de Catalunya no s'arregla en sis mesos, les solucions immediates no són bones, i les bones no són immediates".

Segons dades de la conselleria, un 52% de les urgències als hospitals catalans es podrien haver resolt en un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP). Per tal de coordinar les actuacions d’aquest pla pioner, per exemple, es vol fomentar a través del 061 CatSalut Respon dirigir el ciutadà als serveis sanitaris adequats. "Quan oferim aquest servei al ciutadà no és per estalviar costos sinó per redirigir-lo i optimitzar els recursos del sistema i el seu temps. Si, a sobre, estalviem costos, millor que millor", ha assenyalat Comín.

Una de les accions concretes que preveu el pla és obrir una línia d’atenció pediàtrica i salut mental de 24 hores els 365 dies a l’any. Pel que fa a l’atenció urgent hospitalària, es fomentaran les unitats d’observació d’urgències efectives i adequades a les necessitats de l’atenció de cada territori.

Un dels objectius més ambiciosos que presenta aquest pla és la reducció d’un 10% dels pacients que esperen més de 24 hores a urgències i, en quatre anys es preveu que el 100% dels pacients registrin una estada inferior a 24 hores d’espera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article