L’Aliança contra la Pobresa Energètica convenç el Govern perquè els bombers notifiquin casos de risc

El protocol de detecció a Barcelona ha permès en només un mes derivar fins a 30 famílies als serveis socials


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha convençut el conseller d’Interior, Jordi Jané, perquè la Generalitat implanti el protocol que una trentena de bombers van elaborar fa uns mesos per detectar casos de risc. Així ho ha assegurat la portaveu de la plataforma, Maria Campuzano, a la sortida de la reunió que s’ha celebrat aquest dimecres a la conselleria.

"Estem sorpresos i contents. Jané no només s’ha compromès a aplicar el protocol a partir de l’1 de juliol, sinó que també s’hi sumaran els Mossos", ha afirmat. A més, el Departament s’ha compromès, segons Campuzano, a organitzar una comissió d’aplicació i seguiment d’aquest protocol, en què hi haurà representants de la plataforma, dels bombers, del Govern i de l’Ajuntament de Barcelona, que ja aplica la mesura des de fa un mes.

El protocol, asseguren des de l’APE, ha de servir per quantificar oficialment el nombre de víctimes de la pobresa energètica i com a eina de prevenció. "Creiem que el protocol cal aplicar-lo no només en els casos d’incendi o que són dramàtics, sinó en totes les actuacions que fan els cossos de bombers i policials". Per això, no descarten tampoc sol·licitar al consistori barceloní que la Guàrdia Urbana també pugui implementar el protocol.

Avui dia no hi ha dades que indiquin quantes famílies pateixen situacions de vulnerabilitat. L’únic estudi realitzat des de les institucions va ser el que van elaborar els bombers el primer trimestre del 2014. "Aquell document constatava que de les 10 víctimes mortals que hi va haver, sis estaven vinculades a situacions de pobresa energètica", ha explicat el bomber de la Generalitat, Antonio del Río. A més, tal com assegura Campuzano, les empreses elèctriques han admès que "el 80% de les persones que pateixen un tall del subministrament no reben cap ajut de serveis socials".

Un protocol que ja dona resultats a Barcelona

El protocol permet assenyalar a través de quatre indicadors quin és l’estat de l’habitatge en el moment de la intervenció. Així, es pot assenyalar, d’entrada, en quin estat es troben els subministraments; després, també permet avaluar l’habitabilitat i la salubritat; i, alhora, es poden afegir alguns detalls personals, com ara si la persona rep l’ajut de serveis socials.

Segons ha explicat el bomber de l’Ajuntament de Barcelona, Juan Diego Cabello, en només un mes d’implantació a Barcelona, el protocol ha permès derivar fins a 30 casos a serveis socials. "Encara és massa d’hora per avaluar, però si se segueix el mateix ritme, vol dir que en un any se’n derivarien 360 famílies en risc d’exclusió", ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article