El Sant Jordi més solidari: deu idees per celebrar el dia del llibre i la rosa

Al Social.cat recollim algunes de les propostes més interessants per celebrar la festa i ajudar una causa solidària


Comprar una rosa o un llibre pot ser per Sant Jordi també un exercici de solidaritat. Arreu del territori, les entitats surten al carrer per oferir els lectors i els enamorats la possibilitat de celebrar el dia i fer-ho, alhora, per una causa solidària. Des de fermalls de flors fins a llibres o activitats. Al Social.cat recollim algunes de les propostes més interessants. 

Viu el Sant Jordi amb Arrels. Un vídeo explica com es fa el fermall de rosa de paper que des de la Fundació Arrels repartiran aquest Sant Jordi a diverses llibreries de Barcelona, com ara la llibreria La Ciutat Invisible o la Llibreria Etcètera. Amb el hashtag #ningúdormalcarrer, un any més l’entitat aprofitarà per difondre la seva activitat. També aprofita per promocionar el quart llibre de l’il·lustrator Miquel Fuster, que ha viscut 15 anys al carrer i que explica la seva experiència de dormir al ras. Fuster firmarà llibres a la Casa Batlló de Barcelona (d’11h a 12h), a Continuarà Còmics (de 13h a 14h), a l’estand d’Arrels a la Rambla del Raval (de 17.30h a 18.30h) i a la Norma Còmics (de 19h a 20h). Per tancar la diada, el grup de Gospel del Clot ofererià un concert al teatre de l’Escola del Clot. Els diners recaptats es destinaran a Arrels.

Fermalls de roses contra l’oblit. A Amics de la Gent Gran aquest any han decidit elaborar 17.500 fermalls de tela, de fins a vuit colors, per decorar les solapes de les jaquetes i els abrics. L’objectiu de l’entitat és que cap persona gran es quedi sense la seva rosa. Per això, els voluntaris de l’associació repartiran durant tot el dia roses i llibres als seus socis. Es podran adquirir a les botigues Abacus, Natura i Òptica Universitària i les llibreries Casa del Llibre, Laie i La Central del carrer de Mallorca de Barcelona. També es poden adquirir a la seu de l’entitat al carrer d’en Grassot o al web de Mercat Social.

Una oportunitat per regalar esperança. L’Obra Social de Sant Joan de Déu sortirà al carrer un any més per donar a conèixer la seva activitat per ajudar les persones amb discapacitat, els infants, la gent gran o les persones que tenen un trastorn mental. De paradetes, en munten una pila: participen al mercat d’artesania de Sant Boi de Llobregat al carrer de Pablo Picasso, vendran productes solidaris a l’estand de Sant Joan de Déu la Via Augusta d’Esplugues de Llobregat, vendran llibres i roses a l’Hospital Maternoinfantil també d’Esplugues, tindran dos estands amb serveis socials de Barcelona al carrer major de Sarrià i a la plaça del Molino, tindran paradeta al Campus Docent d’Esplugues, A Manresa vendran arracades i polseres elaborats per professionals de l’Hospital Saint Jean de Dieu de Thiès al Senegal, i a Teres de l’Ebre també tindran estands de productes elaborats per pacients al centre assistencial d’Almances.

Els arrugats, quina troballa més dolça. Un conte infantil inspirat en la veritable història de la invenció dels arrgulats, la galeta més famosa de l’obra El Rosal de Tàrrega. La història de com un petit fracàs pot esdevenir un èxit i del valor de la imperfecció de les coses. Escrit per Carles Capdevilla i il·lustrat per Vero Cendonya, amb la compra d’aquest llibre infantil, els lectors estan col·laborant amb el projecte social de l’Associació Alba i en la creació de llocs de treball per a persones amb especials dificultats.

Roses naturals, caramels i galetes. La Fundació Ared tindrà una parada al portal de l’Àngel de Barcelona on vendran roses naturals, de tela, de caramel i galetes de Sant Jordi. Totes per a la resinserció de dones i persones en risc d’exclusió, majoritàriament provinents de centres penitenciaris i serveis socials.

La derrota del drac. Amb el hashtag #derrotaeldrac, aquest any Càritas Diocesana de Barcelona dona a conèixer la seva tasca en favor de les persones més vulnerables a la seva seu. En concret, aquest any, tots els diners recaptats aniran directament al projecte d’acollida de persones refugiades. Un dia sencer d’activitats que començarà amb un taller de realització de roses a les 10h matí (se’n farà un altre a les 16h de la tarda) i continuarà amb les titelles de Dalí M. Blanc Las niñas de la guerra al migdia (I que es tornarà a programar a les 18h) i la música de Monica & Rafa a les 13h i a les 19h.

Roses solidàries per la salut mental. La Fundació Joia i Apunts preparen un Sant Jordi solidari amb quatre parades situades a la Rambla de Guipúscoa de Barcelona, a l’Avinguda de Josep Tarradellas, al Passeig de Sant Joan i al carrer de Consell de Cent. Cada estand vendrà roses fetes artesanalment, punts de llibre, llibres amb imant. A més, es podran compartir llibres de segona mà. Tots els diners recaptats aniran a parar a la Fundació, que aquest any ha atès més de 1.370 persones amb trastorn mental i a les seves famílies.

La veritable llegenda de Sant Jordi. Amb el hashtag #FamíliaDrac, la Fundació Ires convida els lectors a descarregar de forma gratuïta el conte de Sant Jordi que han elegit aquest any, Família Drac. És a l’Hotel Majestic on la fundació té la seva parada aquest any.

Una rosa, una oportunitat. Un gest petit, com regalar una rosa o un punt de llibre, diuen des de la Fundació Comtal, “pot suposar un gran canvi en la vida dels nens i joves vulnerables”. Els mateixos infants han dibuixat a mà els punts de llibre i han aconseguit les roses gràcies a les donacions. Estaran durant tot el dia davant del Centre Cultural del Born de Barcelona (plaça de Comercial, 12). Expliquen que, entre tots, “podem reescriure el futur dels infants”.

Santa Jordina i les Dragues. Ca La Dona explica amb perspectiva de gènere la llegenda de Sant Jordi i celebra la festa amb una parada de llibres de segona mà des de les 11h del matí a la seva seu. A més, a les 17h faran una lectura de poemes lèsbics a càrrec del grup Bollos en teoria. Als actes de l’entitat hi participaran dones conegudes com Itziar Castro, Sílvia Bel, Isabel Franc o Sònia Moll.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article