“Volem que tothom derroti el drac de la intolerància”

Llibres, roses, activitats i tallers amb un denominador comú: la solidaritat


Al Social.cat hem passejat per Barcelona i ens hem apropat a conèixer alguna de les moltes propostes solidàries d'aquest Sant Jordi. Des de la Càritas Diocesana, fins a la Fundació Arrels, passant per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. Els testimonis són unànimes: cal derrotar el drac de la intolerància en la societat i el dia del llibre i la rosa pot ser un bon moment per començar a fer-ho.

La Juana, la Cinta i una quarantena de voluntaris més de Càritas encara, a hores d’ara, estan derrotant dracs. “Volem que tothom derroti el drac de la intolerància, el drac de l’egoisme i tots aquells dracs que fan que no siguem acollidors i que veiem l’altre com un de nosaltres. Volem plantar la rosa de la solidaritat, de l’acollida i del respecte”, diu la Cinta. A la plaça nova d’un barri Gòtic ple de gom a gom, l’entitat ha instal·lat la paradeta i, sota el lema per Sant Jordi derrota el drac i planta la rosa, ha volgut explicar tothom la feina que fan amb els refugiats que arriben a Catalunya. Una agenda plena d’activitats que ha comptat amb un taller on els més petits han pogut fer roses amb caramels i d’altres s’han pogut fotografiar amb una pissarra plena amb els missatges i desitjos personals per derrotar el drac de la intolerància.

Quan, finalment, hem aconseguit creuar el riu de gent que circulava per la plaça de Catalunya, ens hem endinsat al barri de Raval, buscant aixopluc a la seva rambla. La Rocío Alonso, de la Fundació Arrels, celebra la diada fent comunitat i “donant una visibilitat diferent a les persones que han dormit al carrer, un intercanvi d’igual a igual. Avui tenim la rosa com a intermediària i celebrem la diada fent comunitat”, ha dit.

La parada de Càritas de Barcelona, amb el seu lema. | Mar Barberà

El Jose Luis viu la diada com una ocasió idònia per compartir l’amor, la cultura i els amics. “Aprofitem un dia com aquest per intentar que la gent que ens envolta prengui consciència dels problemes que tenim la gent que hem viscut al carrer”, diu. El Jose Luís ha viscut cinc anys al carrer i ens explica que, gràcies a la Fundació Arrels ha pogut sortir d’aquesta situació. “Visc en un pis de la Fundació, treballo amb ells i col·laboro amb ells”. Les roses de paper que els mateixos usuaris han fet en el seu taller del Poble Sec adornen la parada.

Uns metres més avall, a la mateixa rambla del Raval, el president de l’Associació Amical dels immigrants marroquins a Catalunya, l’Ahmed, ens invita a prendre el te. Te de menta, boníssim. L’Ahmed té 66 anys i va arribar a Catalunya amb 17. Un dels objectius d’Amical és donar resposta directa a les necessitats i peticions dels immigrants marroquins a Catalunya que desitgen participar, promoure i desenvolupar activitats culturals i socials. “A les vuit del matí ja hem vingut a posar la paradeta, ens agrada Sant Jordi”, ha dit.

L’Associació ajuda, des de l’any 1979, a estrènyer els llaços d’amistat entre els residents marroquins a Catalunya. A més, fan activitats de sensibilització a diferents escoles. “Una de les coses que sempre diem als joves estudiants és que no jutgin la gent per la seva procedència sinó pels seus actes, que jutgin amb el cor i sense prejudicis”. Per l’Ahmed, el món de l’associacionisme és “com una droga” i creu que la convivència és la clau de tot plegat.

Les roses de la Fundació Arrels, fetes a mà per persones que viuen al carrer | Mar Barberà

Des de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) volen que la diada serveixi perquè la gent conegui els refugiats, quins drets tenen i com es pot millorar la seva situació, ja que, segons ens diuen, s’està treballant molt però encara es pot i s’ha de treballar molt més perquè “estem molt lluny de les xifres que la Comissió europea va acordar” ens diu un dels voluntaris.

La gent s’ha apropat a conèixer la seva tasca i han pogut aprofitar l’ocasió per fullejar llibres com La última Frontera, de l’autor camerunès, Roland Fosco. També han pogut olorar els sabons de colors que ha fet les dones de l’Associació de dones de Mali o comprar bosses artesanals fets a Gambia.

Aquestes han estat només algunes de les propostes que han fet de la solidaritat una de les grans protagonistes d'aquesta diada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article