Les entitats i Salut elaboren un pla per garantir l’estabilitat laboral dels professionals

El pla promet 3.000 nous contractes fixos, dels quals 2.700 seran per a l'Institut Català de la Salut

Entre el 2011 i el 2015 es van destruir 2.407 llocs de treball a Catalunya


El Departament de Salut vol acabar, aquest 2017, amb 500 llocs de treball eventuals que estan ocupant llocs estructurals, és a dir, que són contractes amb falsa eventualitat. Aquesta mesura forma part del Pla de garantia de l’estabilitat laboral que el conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat a la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS) aquest dimarts.

El Pla ha trobat, per primera vegada, el consens de 21 entitats del sector de la salut, des de col·legis professionals fins a sindicats. “Aquest pla és una opció que dona solucions immediates”, ha dit Comín, que ha reconegut que, durant els anys de crisi, entre 2011 i 2015, s’han destruït 2.407 llocs de treball a Catalunya. Així, el pla promet 3.000 nous contractes fixos, dels quals 2.700 seran per a l’ICS i 575 més per a d'altres centres sanitaris públics. En aquests moments, segons dades del departament, la interinitat afecta el 38% de la plantilla estructural de l’ICS.

El pla també preveu la creació d’un observatori de qualitat de la contractació laboral en el sistema sanitari públic. Salut impulsarà el nou organisme, durant aquest any, que comptarà amb una comissió tècnica en la que participaran les corporacions professionals, sindicats i representants de les organitzacions sanitàries i es redactarà u na guia de bones pràctiques. Segons Comín, aquesta entitat ha de “ser capaç de fer propostes, de buscar altres mesures i ser innovador”.

El sector de professionals joves, el més vulnerable

La situació de precarietat laboral que viuen els professionals sanitaris més joves ja ha estat denunciada en diferents ocasions per diverses entitats del sectors. El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ho ha fet a la Comissió de Salut del Parlament, a finals de març. En aquest col·lectiu, un de cada dos metges no té contracte indefinit, per tant, es preveu que, en els propers dos anys, s’impulsi un pla específic per la conciliació laboral destinat als joves i, especialment, a les dones.

“Ara podré dir a les meves companyes llevadores, que porten fills al món cada dia, també podran fer-ho amb els seus”, ha ironitzat David Carbajales, del sindicat d’infermeria SATSE. Carbajales ha reconegut que “aquest és el primer pacte de país i que tindrà resultats orientats a unes millors pràctiques assistencials”

Per la seva banda, el president del sindicat Metges de Catalunya, Jordi Cruz, ha destacat la importància de la participació conjunta amb la que compta aquest pla. “És bo que hi siguem tots els actors. Tanmateix, nosaltres ens hem adherit amb la condició que aquestes mesures s’apliquin de manera breu”, ha afirmat taxatiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article