Neix #aquiproubullying, un programa contra l'assetjament als centres educatius

L'alumnat esdevé un agent actiu d'aquest projecte que pretén prevenir, detectar i intervenir casos de bullying


El Departament d’Ensenyament ha anunciat aquest dijous la creació d’un programa d’innovació pedagògica contra l’assetjament als centres educatius sota el nom #aquiproubullying. L’objectiu és posar al seu abast la formació, estratègies i recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament amb la participació de tota la comunitat escolar, en especial de l’alumnat.

La consellera Meritxell Ruiz ha destacat que “és un projecte de tota la comunitat escolar, amb un paper actiu dels alumnes: no n’hi ha prou amb la implicació dels docents, sinó que s’ha d’implicar tota l’escola”.  En aquest sentit, Ruiz ha afirmat que “l’element clau és que l’alumne esdevingui un agent actiu davant el bullying”, i ha afegit que d’aquesta manera els alumnes esdevenen “agents actius contra l’assetjament”.

En aquest programa hi podran participar els centres del Servei d’Educació de Catalunya (SEC) que imparteixin ensenyaments obligatoris que en vulguin formar part a partir del curs 2017-2018 i tindrà una durada de 2 cursos. El primer curs inclourà les fases de formació al centre i elaboració del projecte de centre, i el segon les d’implementació i avaluació del projecte.

La finalitat és que els centres elaborin un projecte que els permeti sensibilitzar la comunitat educativa de la importància de prevenir i erradicar l’assetjament entre iguals, formar la comunitat escolar, apoderar i implicar l’alumnat, prevenir possibles situacions d’assetjament, i detectar, intervenir i aturar les situacions d’assetjament escolar.

Així doncs, a banda d’actuar davant les situacions de risc d’assetjament escolar, també es vol contribuir al desenvolupament personal i social de l’alumnat durant la seva escolarització. En aquest sentit, el programa #aquiproubullying vol posar l’accent en els alumnes com a observadors, com a agents actius i compromesos en la lluita contra l’assetjament, alhora que adquireixen les actituds i els valors propis de la competència social i ciutadana.

Els alumnes, agents actius contra l’assetjament

En aquest sentit, el programa vol implementar els ‘Equips guaites’ per a l’educació secundària i els ‘Equips per la convivència’, per a primària. Aquests equips s’encarregaran de prevenir i detectar possibles situacions d’assetjament en espais informals en què hi tenen poc accés els adults, com per exemple els patis, el gimnàs o el WhatsApp.

Un altre element estratègic són els mòduls formatius adreçats a l’alumnat, però també a les famílies. Segons el Departament, la finalitat és reforçar l’acció educativa i donar coherència i continuïtat entre el que es fa al centre i el que es fa a casa. Són un total de 6 blocs amb diferents temàtiques: aproximació al concepte d’assetjament, competències socioemocionals, gestió positiva dels conflictes, detecció i aturada de l’assetjament, ús segur de les xarxes socials i detecció i aturada del ciberassetjament.

Un compromís ferm dels centres escolars

Els centres que hi vulguin participar hauran de disposar d’un projecte o programa de convivència, d’un protocol propi de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament o bé hauran d’haver participat en projectes de convivència d’àmbit comunitari. També hauran d’elaborar una diagnosi de necessitats, concretar els objectius específics que volen aconseguir i comptar amb el suport de, com a mínim, el 70% dels membres del consell escolar per adscriure’s al programa #aquiproubullying.

A més, els centres adscrits hauran de comprometre’s a constituir un equip de referència, rebre formació, elaborar un projecte propi, dur a terme abans d’implementar el projecte una avaluació inicial, incorporar-ho en el projecte educatiu del centre i en la programació general anual de centre, implementar el projecte durant el curs 2018-2019, elaborar-ne posteriorment una memòria i col·laborar en la transferència de la innovació a altres centres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article