Neix el sindicat de llogaters per combatre "l’abús immobiliari"

El preu del lloguer a Barcelona és d'uns 800 euros al mes, mentre que el sou mitjà de la població és només de 843 euros


Fins a 16 entitats, com l'Observatori DESC o la PAH i veïns de Barcelona, s’han unit "per fer front a l’abús del lloguer". Amb el propòsit de revertir aquesta situació, han creat el Sindicat de llogaters per defensar un lloguer just. "Cal que ens organitzem i siguem un col·lectiu autònom, amb veu", ha dit Jaime Palomera, un dels integrants del nou sindicat, en la roda de premsa d’aquest dimarts. De fet, en països com Àustria, Suècia o Alemanya el moviment sindicalista per defensar l’habitatge ja compta amb una trajectòria de 50 anys.

Així, des del sindicat de llogaters demanen, d'entrada, canvis legislatius que fomentin els contractes de llarga durada i "que es canviïn els contractes amb pròrroga d’un any que precaritzen el llogater". Així ho ha dit una de les representants del sindicat, Irene Sabater. L’any 2013 el PP va modificar la Llei d'Arrendament Urbà (LAU) que va canviar la durada mínima dels contractes de cinc a tres anys. Per aquest motiu, ara, el sindicat demana la derogació immediata de la LAU. "Solucionar el problema del lloguer passa per revertir la llei actual per posar al centre el dret a l'habitatge", ha exigit Palomera.

També reclamen la creació urgent d’un veritable sistema públic de lloguer. "Que els habitatges buits, sovint a mans dels grans propietaris, esdevinguin espais de lloguer segur i assequible", ha dit Sabater. Així mateix, defensen el dret de tots els llogaters, especialment els que pertanyen a col·lectius vulnerables, com les persones immigrades o amb diversitat funcional, i denuncien la persecució dels llogaters per part dels grans propietaris i una regulació massa estricta dels intermediaris, que fomenten l’especulació. En definitiva, volen utilitzar tots els mitjans "al seu abast" per combatre la precarietat del lloguer i l’abús immobiliari.

La "desproporció" entre el preu del lloguer i els salaris

Actualment, el preu mitjà del lloguer és de 800 euros al mes mentre que el sou mitjà de la població és de 843 euros. Per tant, consideren les entitats que "hi ha una desproporció total i absoluta" i alerten que "els lloguers són avui un 9% més cars del que eren fa un any". A l'Estat, han explicat, hi ha nou desnonaments diaris, un 83% dels quals són per impagament del lloguer. Pel que fa a la pujada de preus, denuncien les entitats que "moltes persones viuen en pisos deteriorats" i que, per tant, "l'augment del preu del lloguer no respon a millores i reformes dels habitatges sinó a l’espiral especulativa".

És així com, tal com adverteix el sindicat, "als barris es van perdent llars a favor dels habitatges de luxe destinats al turisme". Per això, no només cal voluntat política, "sinó que cal mobilitzar-se i sortir al carrer", ha dit Palomera, que ha afegit que "la bombolla immobiliària està causant patiment", una angoixa que, malgrat tot, "cada cop més gent s’està unint". Aquesta situació ja no és una cosa només dels barris cèntrics, alerten, sinó que s’expandeix per tota la perifèria.

Apoderar el llogater amb serveis d’assessorament

Simultàniament, volen completar les accions del sindicat amb uns tallers per compartir informació per apoderar els llogaters. També oferiran serveis tècnics i jurídics. D’aquesta manera, els afiliats podran disposar de serveis tant individuals com col·lectius i també faran de mediadors. "Som molts els llogaters, però no tenim veu. Ens hem d’organitzar", han remarcat.

A Barcelona, hi ha més de 200.000 famílies que viuen de lloguer, és a dir, més d’un terç de la ciutat. El nou sindicat neix, de moment, amb l’extensió barcelonina, tot i que s’hi poden adherir gent d’altres localitats. Per fer-ho s'haurà de pagar una quota estàndard de 30 euros anuals. Amb tot, segons els membres del sindicat, "en cap cas, la quota serà un impediment per entrar al sindicat, sinó que la quota anirà en funció de les capacitats de cadascú".

En breu, alhora, iniciaran un crowdfunding on demanaran a la ciutadania uns 20.000 euros que hauran de servir per crear un equip de suport format per arquitectes i advocats que proporcionaran assessorament als afiliats. "Volem construir una plataforma i fer pressió. Exigirem el dret a reallotjament dels veïns desnonats per impagament", ha dit Palomera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article