Osona crea el primer Servei d'Atenció Integral a les persones LGTBI de la Catalunya Central

Aquest centre vol ser un punt d'atenció, informació i assessorament a les persones que pateixen alguna discriminació per raó de diversitat o gènere


L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d'Osona inauguraran oficialment el proper 17 de maig el Servei d'Atenció Integral (SAI) a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Es tracta del primer servei d'aquestes característiques que es crea a la Catalunya Central i té per objectiu ser un punt d'atenció, informació i assessorament a les persones que pateixen alguna discriminació per raó de diversitat o gènere.

La seu serà a l'oficina de VicDones-SIAD i també tramitarà les denuncies que puguin interposar les persones LGTBI. D'altra banda, amb motiu del Dia Internacional contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (17 de maig) s'ha ideat una campanya a nivell comarcal amb vuit activitats –exposicions, tallers, xerrades, recital poètic, entre d'altres- que té per objectiu lluitar contra les discriminacions que pateix el col·lectiu.

La comarca d'Osona ha posat en marxa el Servei d'Atenció Integral (SAI) a les persones LGTBI per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tal com marca la llei catalana 11/2014. De fet, Catalunya és capdavantera en polítiques adreçades al col·lectiu LGTBI i la Llei que es va aprovar l'octubre de 2014 és una normativa pionera que té com a objectiu desenvolupar i garantir els drets d'aquestes persones i evitar-los situacions de discriminació i violència.

El nou SAI d'Osona, que tindrà vocació comarcal, estarà ubicat a les oficines de VicDones – SIAD Osona, que es troben a l'edifici del Sucre de Vic. Segons ha detallat la consellera delegada de Joventut, Cultura i Dona del Consell Comarcal d'Osona, Montserrat Juvanteny, el SAI té per objectiu "donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades" a les persones que visquin discriminacions o violència per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

En concret, des del nou servei es treballarà en tres línies d'actuació, segons ha detallat la tècnica d'Igualtat de SIAD, Belén Herrero. La primera és una part més informativa sobre els recursos que poden disposar les persones LGTBI i assessorament sobre activitats; la segona és una part relacionada amb les incidències que es pot trobar el col·lectiu a l'hora d'accedir a recursos o serveis; i, finalment, la tercera línia és la gestió i tramitació de denuncies per possibles discriminacions que pugui patir el col·lectiu. Segons ha detallat Herrero, "si la persona vol posar una denúncia, l'acompanyarem en tot el procés".

Tot i que Herrero ha assegurat que Osona és una comarca "molt tolerant i oberta" envers el col·lectiu LGTBI, considera que encara hi ha actituds discriminatòries i, sobretot, "una certa reticència a visibilitzar-se". La tècnica del SIAD ha explicat que, per exemple, "les parelles de dones no van agafades de la mà pel carrer" i creu que "com més es conegui aquesta realitat menys por hi haurà". En aquest sentit, Herrero diu que no tenen constància que al territori hi hagi hagut situacions tan greus com l'episodi de violència contra una parella de nois a Berga, però ha assegurat que "això no vol dir que no n'hi hagi hagut, sinó que no ens ha arribat".

Primera campanya per celebrar el Dia Internacional contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Tot i que des de l'oficina de VicDones – SIAD Osona fa temps que es treballa en polítiques d'igualtat i cada 17 de maig es feien onejar banderes amb l'arc de Sant Martí a diferents edificis de la ciutat, enguany per primer cop l'Ajuntament de Vic juntament amb el Consell Comarcal d'Osona han elaborat una campanya per lluitar contra les discriminacions que pateix el col·lectiu LGTBI.

En concret, la campanya està formada per vuit activitats que tindran lloc entre el 8 i el 30 de maig. El primer acte va ser la presentació de la revista 'Colors del territori', una publicació per ajudar a fer visible arreu la realitat LGTBI i lluitar contra l'homofòbia i la transfòbia. El 17 de maig es durà a terme la presentació el Servei d'Atenció Integral (SAI) LGTBI d'Osona a l'edifici el Sucre de Vic. El dia següent, el 18 de maig, tindrà lloc el taller 'Com acompanyar els infants en la construcció de la seva identitat de gènere', a càrrec de l'associació Cúrcuma.

Seguint amb les activitats per a infants, el 20 de maig es farà l'activitat Hora del Conte 'Conte ve... conte va!', mentre que el dimecres 24 de maig es farà una xerrada sobre l'acompanyament a menors transsexuals. El divendres 26 tindrà lloc el recital poètic 'Identitat sexual en clau de poesia' i el dimarts 30 de maig s'ha organitzat un grup de debat sobre la cultura a Vic amb perspectiva de gènere i LGTBI. Finalment, també s'ha elaborat una exposició que es podrà veure del 5 al 22 de maig al vestíbul de l'Edifici el Sucre de Vic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article