El preacord per la Renda Garantida, ratificat finalment per unanimitat pels promotors de la ILP

El Govern oficialitzarà el pacte amb la signatura del document final el proper 15 de maig amb l'aval dels impulsors de la iniciativa


Finalment, els promotors de la ILP han ratificat aquest divendres, per unanimitat, un preacord per la Renda Garantida. Les entitats impulsores de la iniciativa havien postposat la votació i esperaven arrencar encara algunes millores a la conselleria. El proper 15 de maig, està previst que la consellera Dolors Bassa oficialitzi el pacte amb la signatura del document final de l'acord, juntament amb els promotors de la ILP.  El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies havia anunciat un inici de pacte el dimecres que només requeria del vistiplau dels promotors, però que ja comptava amb l’aprovació de la Taula del Tercer Sector i altres entitats socials. 

D'aquesta manera, el preacord amb la conselleria contempla que a l’ajut s’hi puguin sumar les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial amb rendes baixes. A més, els darrers dies, la conselleria va acceptar que també les famílies no monoparentals en aquesta situació puguin sol·licitar la Renda Garantida. Aquest era l’únic obstacle que encallava la negociació. D’aquesta manera, com ja va explicar el Social.cat, totes les famílies que no cobrin més de 664 euros mensuals podran sol·licitar l'ajut i la seva aplicació es farà de forma progressiva des d'aquest setembre fins a l’abril del 2020.

A la tardor, a més, totes les persones que cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI) de 426 euros, que ho sol·licitin i compleixin els requisits, podrien començar a rebre la nova prestació. Per poder tenir dret a rebre la subvenció, la persona haurà de tenir més de 23 anys, residir a Catalunya des de fa més de dos anys, no tenir propietats excepte una primera residència i haver esgotat totes les prestacions possibles. Tota la gestió i el seguiment de l’ajut es farà a través de les Oficines de Treball, que faran una revisió anual.

Així, el primer membre d’una unitat familiar cobraria al setembre 550 euros al mes, que s’ampliarien fins al 85% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) el 2018 i fins al 94% el 2019. A partir de l’abril del 2020, la persona ja cobraria el 100% de la prestació, que seria de 664 euros mensuals. El segon membre cobraria el 50% de la prestació i, per tant, la unitat familiar rebria fins a 813 euros al mes el primer any i 995 euros un cop s’arribés al 100% de la prestació a partir de l’abril del 2020. A més, cada fill rebria, d'entrada, 75 euros, que finalment s’ampliarien fins als 100 euros. El topall màxim seria de 1.200 euros per a una llar de dues persones amb tres fills.

Un ajut compatible amb altres prestacions

Per accedir-hi, caldrà ser major d’edat, no tenir cap propietat i haver esgotat totes les altres prestacions possibles i fer més de sis mesos que no es cobra l’última ajuda. A més, caldrà tenir residència de dos anys a Catalunya. La renda, a més, serà compatible amb altres ajuts, com ara beques menjador i escolars i la prestació de la Llei de dependència. Per poder-hi accedir, però, la persona s’haurà de comprometre a seguir un pla d’inserció laboral. En cas de no seguir aquest programa, la persona podria perdre fins a 150 euros de l’ajuda i, si rebutgés una feina, se li podria retirar la subvenció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article