Més de 50 ONG reclamen a l'Estat que “compleixi amb el seu compromís” d’acollir refugiats

Només han arribat a l'Estat espanyol 1.304 de les 17.337 persones refugiades que s’havia compromès a acollir


Només han arribat a l'Estat espanyol 1.304 de les 17.337 persones refugiades que el govern central s’havia compromès a acollir. El termini per fer-ho finalitza en 140 dies. Davant l'incompliment d’acollida, més de 50 ONG i entitats han reclamat amb la campanya 'Veniu ja' que l'Estat "compleixi amb el que es va comprometre".

I ho han fet, aquesta setmana, al passeig Marítim de Barcelona, amb una performance en la qual s’han col·locat pàgines impreses amb noms ficticis a la sorra per visibilitzar els refugiats que encara falten per arribar. A través de les seves xarxes socials, a més, aniran fent recompte de les promeses incomplertes per l'Estat. El passat mes de febrer ja es van manifestar a Barcelona més de 300.000 persones, convocades per la campanya 'Casa nostra, casa vostra' per suport als refugiats.

A Catalunya el desig d’acollir topa amb un marc estatal insuficient, ja que només 900 de les persones que han arribat segueixen el pla estatal arreu del territori. El programa, que consta de tres fases, contempla, d'entrada, que la persona reclami el dret d'asil. Tanmateix, només el 2015 l’Estat va denegar el 69% d’aquestes sol·licituds, segons denuncien les entitats. Aquesta resposta institucional ha provocat, expliquen les ONG, que molts refugiats prefereixin no sol·licitar l'asil, per por de ser deportats al seu país d'origen. Per aquest motiu, la xifra de persones refugiades que hi ha a Catalunya no es pot saber amb exactitud.

En la resta de fases del procés d'integració, tant el Govern com les entitats que gestionen l'ajut i els mateixos refugiats denuncien que l'Estat reclama un seguit de requisits que són difícils de complir, com ara llogar un pis abans d'haver trobat una feina. Per això, des de la Generalitat han creat el Pla Català de Refugi, que complementarà a partir de l’estiu aquest programa estatal.

Més de 60.000 menors van arribar sols a Europa el 2016

I, mentre les entitats reclamen més compromís per part de l'Estat, aquesta setmana l'Eurostat ha donat a conèixer les últimes dades sobre acollida de la Unió Europea. Segons aquestes xifres, un total de 63.300 sol·licitants d'asil a la Unió Europea, el 2016, eren nens i nenes no acompanyats. Save the Children ja havia aportat dades el 2015: segons l'ONG, fins a 26.000 menors no acompanyats van arribar a Europa aquell any.

Al món, tal com va recollir el Social.cat i segons el darrer informe publicat per ACNUR, l’organisme internacional que depèn de Nacions Unides, al voltant de 98.4000 sol·licituds d’asil que es van presentar el 2015 en 78 països corresponien a menors no acompanyats o separats.

Un concert en pro dels refugiats

Les reivindicacions no s’aturen. Andi Down Sabadell celebrarà, aquest dissabte a les 6 de la tarda, un concert en pro dels refugiats. El concert és una iniciativa dels membres del l’entitat amb la voluntat de conscienciar els assistents de la situació dels milers de persones que han de fugir del seu país i poder captar fons per col·laborar en projectes que els facilitin les estades temporals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article