El Síndic recomana a la DGAIA que revisi la situació laboral dels educadors en centres

Alerta que unes condicions inadequades per als treballadors poden afectar l'atenció i la protecció dels infants tutelats

L'òrgan proposa que es defineixin les ràtios i el perfil dels professionals necessaris per cobrir les necessitats de cada CRAE


El síndic de Greuges de Catalunya ha recomanat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) que revisi el nombre i el perfil de professionals que són necessaris en cadascun dels centres del sistema de protecció de Catalunya, propis i concertats, d'acord amb les necessitats detectades i expressades pels mateixos professionals. Aquesta revisió hauria de fixar el nombre de professionals, la categoria, les retribucions laborals i, si escau, la ràtio establerta per la cartera de serveis socials.

El síndic ha emès una resolució després de constatar mancances i de rebre la demanda del Col·legi d'Educadors i Educadores Socials i les denúncies dels sindicats CGT i UGT. L'òrgan també ha proposat que l'administració actualitzi l'avaluació dels riscos psicosocials de les plantilles de tots els centres per poder identificar i determinar la situació de risc en què es troben els professionals, i que s'estudiïn i implementin les millores suggerides.

Un dels aspectes clau de les denúncies del col·lectiu rau en les condicions amb què desenvolupen la seva feina, que fan referència a l'incompliment reiterat de les ràtios establertes. També han criticat que no es garanteix la supervisió i la formació adequades dels professionals que atenen situacions molt complexes, com ara les mostres de violència i agressivitat als centres derivades de l'experiència emocional d'alguns dels infants i adolescents residents. A més, manca suport suficient per gestionar problemàtiques de salut mental, addiccions i altres trastorns de conducta.

Més formació per als educadors i més atenció als infants

Per aquesta raó, el Síndic ha recomanat que es proveeixi els professionals de la formació i la supervisió necessàries, i es desenvolupi i s'implanti el model de suport assistencial i d’atenció en salut mental als infants i adolescents atesos en el sistema de protecció. Cal que es garanteixi la participació dels professionals en el funcionament i l’organització dels centres i es defineixin més clarament les tasques directives i organitzatives, ha afegit.

Així mateix, la institució ha reclamat que s’escolti la veu de l’infant i que els educadors també exerceixen funcions per defensar els seus drets, ja que sovint denuncien situacions de possible mala praxi i, fins i tot, de maltractament, inclòs l’institucional. Aquesta funció l'han de poder fer amb la garantia d'indemnitat respecte del seu lloc de treball, ha sentenciat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maria Mercè Barcelona
2.

Per experiencia propia.Preocupa't d'un familiar menor.Lluites pel sei benestar físic i psiquic.L'aculls.Demanes ajuda al Síndic i et gira l'esquena.Avui aquest menor te PROHIBIT parlar ni veure'm pel seu tutor.No la puc veure.La feina mal feta no hauria de tenir cabuda en institucions com aquesta ni cap altre.Que no em parli de com s'han de fer o deixar de fer les coses.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article